Volledig scherm
PREMIUM
De Weeshuispassage in Zwolle krijgt een flinke make-over. De plannen van de architect zijn ondertussen iets bijgesteld, maar de gemeentelijke welstandcommissie valt nog altijd over het nogal aanwezige zwart in de Costes-winkel aan het Vliegerplein. © KroesePaternotte

Nieuwe Weeshuispassage in Zwolle moet iets minder zwart dan de architect wil

De ‘nieuwe’ zuidelijke Weeshuispassage in de binnenstad van Zwolle lijkt een stuk dichterbij. De welstandcommissie van de gemeente is enthousiast over de plannen, maar nog niet helemaal tevreden. Het grootste pijnpunt is de zwarte kleur die de overhand heeft aan het nieuwe ‘Vliegerplein’ bij brasserie het Vliegerhuys.

Achter de schermen wordt al jarenlang gewerkt aan een opknapbeurt van het Broerenkwartier. De Weeshuispassage en het ‘Xenos-complex’ zijn rotte appels in de binnenstad en kampen met veel leegstand onder de winkelpanden. De ontwikkelaar van het zuidelijke deel, tussen Nieuwstraat en Weeshuisstraat, ontvouwde dit voorjaar zijn plannen. Gebouwen tegenover de Hudson's Bay aan de Spiegelstraat worden gesloopt, waardoor de achtertuin van het Vliegerhuys het karakter van een open plein krijgt. De bestaande puien van het complex, waaronder ook die van de WE en Eyewish aan de Broerenstraat, krijgen een nieuwe uitstraling.