Volledig scherm
Na de renovatie zouden de portiekflats aan de Assendorperdijk in Zwolle volgens een bewoner niet meer brandveilig zijn. De rechter geeft hem ongelijk. © Frans Paalman

Niks mis met opknapbeurt flats in Zwolle, zegt de rechter na noodkreet bewoner

De renovatie van zestig portiekflats aan de Assendorperdijk in Zwolle voldoet aan alle regels. Dat stelt de bestuursrechter in Zwolle. Bewoner Dik Bouwhuis stapte naar de rechter, omdat volgens hem de brandveiligheid in het geding is na de renovatie. Daar gaat de rechter niet in mee.

Woningstichting Openbaar Belang is al een tijdje bezig met de grootschalige opknapbeurt van de drie flats aan de rand van Assendorp. De woningen zijn gebouwd in de jaren vijftig en zijn in de jaren tachtig al eens deels gerenoveerd. De portiekflats worden nu verduurzaamd, met name door de isolatie aan te pakken. De buitengevel gaat eraf, wordt voorzien van nieuwe isolatie en dan weer dichtgemetseld.

Bouwhuis maakte zich zorgen om die isolatie en stapte naar de rechter. Volgens hem wordt goedkoop materiaal gebruikt, dat behoorlijk brandbaar is. De woningstichting legde tijdens de zitting in maart al, samen met een deskundige van de brandweer, uit dat er voldoende maatregelen zijn om een brand zeker 30 minuten tegen te houden. Daarmee voldoet het aan de eisen.

Juist

De rechter gaat mee in die lezing. Volgens hem is de Veiligheidsregio - de brandweerorganisatie - een deskundige die positief advies heeft uitgebracht. ‘De door eiser geplaatste opmerkingen en de verwijzing naar allerlei websites kunnen niet worden geduid als concrete aanknopingspunten voor twijfel aan de juistheid of volledigheid van de bevindingen van de Veiligheidsregio.’

  1. ‘Hennephuurder’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle
    PREMIUM

    ‘Hennep­huur­der’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle

    Woningcorporatie SWZ zou met de regels hebben gespeeld, waardoor hij nog niet op zoek kan naar een nieuwe huurwoning. Daarom probeert Zwollenaar Aboes via de rechter weer toegang te krijgen tot de Woningzoeker. Onzin, stelt de corporatie. De afspraken zijn duidelijk: na te worden betrapt op een hennepkwekerij mag je twee jaar lang geen Zwolse sociale woning huren. De rechter probeerde dinsdag tevergeefs om de partijen nader tot elkaar te krijgen.