Noodweer zorgt voor overlast in Oost-Nederland, Brabant en Limburg

Stevige onweersbuien boven Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg zorgden vanavond voor behoorlijk wat overlast. Weerplaza en KNMI waarschuwden met ‘code geel’ voor zware regenval, onweer en hagelbuien.

Een blikseminslag op het spoor tussen Zwolle en Olst richtte eerder vandaag zoveel schade aan, dat er grote reparaties moesten worden gepleegd. Het treinverkeer op het traject werd volledig stilgelegd voor de rest van de dag en nacht.

In Gemert stond op sommige plaatsen het water zo hoog dat auto's niet meer verder konden rijden.
Volledig scherm
In Gemert stond op sommige plaatsen het water zo hoog dat auto's niet meer verder konden rijden. © Bert Jansen

De buien, die volgen op een periode met warm en benauwd weer, trekken langzaam weg. Daardoor kon het plaatselijk hozen. In Zwolle kwamen flinke hagelstenen naar beneden en stonden straten hier en daar onder water. Ook Noord-Brabant kampte met onweer en heftige buien. In Gemert stond het water begin van de avond zo hoog dat auto's niet meer verder konden rijden.

Zomers warm

De regen en in sommige gevallen hagel - getuige meldingen uit onder meer Helenaveen en Heteren - volgt op een periode van relatief warm lenteweer. Zaterdag piekte met 20 graden: dat was voor het eerst deze maand.
Zondag steeg het kwik zelfs door naar 25 graden. Dat gebeurde in de Achterhoek.  Weerplaza: ,,Het is niet de eerste zomerse dag van het jaar want in april werd het ook al op vijf dagen 25 graden in het land. Het contrast met de kustregio was vandaag wel bijzonder groot. Dicht bij zee was het bewolkt, nevelig en was er een koude noordwestenwind. Langs de gehele kust werd het niet warmer dan 11 tot 13 graden.”

Verschillen

Vannacht kan er mist ontstaan. Landinwaarts breekt in de loop de van de ochtend de zon door, terwijl de kust last blijft houden van bewolking en mistbanken. Oost-Nederland krijgt met temperaturen te maken van zo’n 22 graden.