Geen mond-op-mond-beademing bij reanimaties die door de brandweer IJsselland worden uitgevoerd.
Volledig scherm
Geen mond-op-mond-beademing bij reanimaties die door de brandweer IJsselland worden uitgevoerd. © ANP Kippa

Ook brandweer in IJsselland geeft geen mond-op-mond-beademing meer vanwege corona

De brandweer in IJsselland geeft geen mond-op-mond-beademing bij reanimaties. De veiligheidsregio volgt hiermee de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad. Eerder vandaag werd bekend dat de brandweer en politie in Flevoland dezelfde maatregelen hebben genomen.

De brandweerkorpsen nemen die maatregel, om de risico op besmetting met het coronavirus te beperken. Woordvoerder Bianca de Greef geeft wel aan dat het in IJsselland niet vaak voorkomt dat de brandweer helpt bij een reanimatie. 

Nauwelijks mee in aanraking 

‘In sommige regio’s rijdt de brandweer mee bij een reanimatie melding. Dat gebeurt in onze regio niet dus wij komen er nauwelijks mee in aanraking’, geeft ze aan in een schriftelijke reactie. 

De regel geldt in IJsselland niet voor kinderen. Bij volwassen slachtoffers die waarschijnlijk of bewezen besmet zijn met corona, worden ook geen borstcompressies toegepast, maar alleen een AED ingezet. 

Afwijking landelijke richtlijnen

Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten dat organisaties hiermee afwijken van landelijke richtlijnen. ,,Dit is een beslissing die de brandweer zelf heeft genomen, er is geen richtlijn die dit voorschrijft en het RIVM heeft dat ook niet geadviseerd.’’

 ,,Er wordt tijdelijk afgeweken van het landelijke protocol omdat brandweer en politie in deze regio’s niet kan beademen met een ballon zoals ambulancediensten dat wel kunnen”, zei Elaine Bezemer daarover. Zij is woordvoerster van het ROT waarbij Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek zijn aangesloten.