Volledig scherm
PREMIUM
Het groengebied Dijklanden - naast het Zwarte Water en tussen de wijken Aa-landen en Stadshagen - waar de bovengrondse geothermie-installatie komt. Rechtsonder de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging. © Foto Freddy Schinkel

Ook in 2020 tonnen nodig voor plannen aardwarmte in Zwolle

Drie ton. Dat bedrag heeft de gemeente Zwolle volgend jaar nodig voor de plannenmakerij rond het oppompen van aardwarmte. 

Hoewel het moment dat er daadwerkelijk aardwarmte op- en rondgepompt wordt nog ver weg is, kost de voorbereiding voor dit vernieuwende systeem nu al de nodige tijd en centen. Het totale krediet daarvoor bedraagt bijna negen ton. Daarvan is een aanzienlijk deel al gebruikt. Niet zo vreemd misschien, want de gemeente Zwolle loopt landelijk voorop met de ontwikkeling rond geothermie in stedelijk gebied. Waar nog drie ton resteert voor de plannenmakerij in 2020, verwacht ze in de jaren daarna opnieuw de knip te moeten trekken voor het begeleiden van het verdere proces. Deze voorbereidingskosten staan nog los van de daadwerkelijke investeringen, die in de tientallen miljoenen lopen. 

  1. Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep
    PREMIUM

    Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep

    ‘Hij wil graag het stukje grond aan de Noorderkolk bij de Westerveldse Aa - dat mooie schiereilandachtige stukje - gebruiken als hij gaat trouwen volgend jaar op 29 juni.’ Een ambtenaar van de gemeentelijke vastgoedafdeling wordt op 28 september 2018 gebeld door bruidegom Martijn en mailt een collega met dit terugbelverzoek. Een paar dagen later krijgt de Zwollenaar een afwijzing van een andere ambtenaar, omdat het om een beschermd natuurgebied gaat. ‘Hij was zeer teleurgesteld en vol onbegrip’, schrijft de ambtenaar aan een collega.