Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Zwolle. © Screenshot Google Streetview

Ook leider van vermeende drugs- en wapenbende uit Zwolle mag proces thuis afwachten

In een Zwolse drugszaak had het Openbaar Ministerie (OM) vele verdachten op het oog. Ze zouden naast drugs meerdere wapens bezitten. De verdenkingen zijn zwaar maar desondanks mag ook de laatste verdachte het proces thuis afwachten.

De rechtbank in Zwolle bepaalde gisteren dat ook die laatste vastzittende verdachte naar huis kan. Het gaat om hoofdverdachte en vermeend spil in de zaak: Henk W.. Hij handelde volgens het Openbaar Ministerie tussen september 2017 en mei 2018 in wapens. Ook had hij 70 gram coke en enkele dozen pijnstillers in bezit.

Invallen

Op meerdere locaties rondom de vermeende criminelen deed de politie 3 mei 2018 invallen. Waarbij het OM vele arrestaties liet doen. Van alle verdachten zat alleen Henk W. nog vast. Eerder zijn er al meerdere verdachten vrijgelaten, waaronder Henk W. zijn zoon. 

Op de pro-formazitting dinsdag werd duidelijk dat een inhoudelijke zitting nog lang op zich laat wachten. Het OM wil eerst een regiezitting met alle verdachten, maar die vindt vermoedelijk pas in het najaar plaats. De rechter vond de periode dat W. vast zou moeten blijven zitten tot de zaak, zonder veroordeeld te zijn, te lang worden.

W. zit inmiddels een jaar in het gevang. De reclassering kan zich vinden in een schorsing van die hechtenis, mits hij zich aan vele voorwaarden houdt. Een ervan is een contactverbod met alle verdachten in deze zaak. Een van de rechters merkte op dat dit betekent dat hij dan ook zijn zoon niet langer mag zien. Tot tranen geroerd zei W. zich desnoods ook aan die voorwaarde te houden. ,,Mijn gezondheid gaat hard achteruit in detentie’’, zei hij. ,,Al vind ik het heel erg als ik mijn zoon niet meer mag zien.’’ 

Enkelband

Volgens advocaat Roel van Faassen was het moment gekomen dat W. weer naar buiten mag. ,,Desnoods met letterlijk een blok aan zijn been’’, zei hij, doelend op een enkelband. De officier van justitie begreep het verzoek om vrijlating, maar stemde er niet mee in.

De rechters deden dat wel. W. mag in zijn schorsing geen contact hebben met medeverdachten, met uitzondering van zijn zoon. Daar mag hij dus wel mee converseren. ,,Ik kan jullie wel knuffelen’’, reageerde W. op de beslissing. Hij komt maandag vrij zodra de enkelband is aangesloten.