Volledig scherm
Zwaar onweer verwacht. © Weerplaza

Oost-Nederland krijgt vandaag te maken met een onweersstorm: regenbuien en mogelijk hagel

Geniet nog maar even van de zon vandaag: aan het eind van de middag krijgen Overijssel en Gelderland de volle laag van een onweersstorm. Ook de provincies Brabant en en Limburg liggen in de vuurlinie van zware onweersbuien. ProRail waarschuwt alvast voor overlast doordat bijvoorbeeld omvallende bomen en blikseminslag het treinverkeer verstoren. 

De buien brengen waarschijnlijk ook flink wat hagel, de kans is groot op zware windstoten van zo’n 100 kilometer per uur. Dat verwacht Weerplaza. 

Overdag loopt de temperatuur nog behoorlijk op. In Oost-Nederland wordt het tussen de 25 en 29 graden, denkt Weerplaza. ,,De wind waait uit het zuidoosten en is overwegend matig. Plaatselijk kan eind van de ochtend en vanmiddag al wel een beetje regen vallen.

‘Zwaarste buien’

De eerste onweersbuien dienen zich rond een uur of 4 aan in Oost-Nederland en in Limburg. ’s Avonds trekken de weergoden alle registers open. Weerplaza: ,,In het hele kan het flink onweren, maar de zwaarste buien zullen ontstaan waar de temperatuur het hoogst is. Dit betekent dat vooral Limburg, het oosten van Brabant, de Achterhoek en Twente kans maken op de zwaarste buien.’’ 

De weerradar van Weerplaza laat zien dat in de avond ook West-Overijssel in de vuurlinie van zwaar onweer en buien ligt.