Volledig scherm
In Oost-Oost Nederland wil een meerderheid van de inwoners graag dergelijke bordjes zien op tarrestafeltjes. © ANP

Oost-Nederland wil rookverbod op terrassen van café’s en restaurants

Update + videoEen meerderheid van de inwoners van Oost-Nederland wil een rookverbod op terrassen van café’s en restaurants. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van LocalFocus.

Overijssel is de enige provincie in de lijst waar een absolute meerderheid (54,1%) van de inwoners voor zo’n verbod is. Flevoland volgt op de tweede plaats met 49,7%, Gelderland derde met 49%.

50,9% wil rookverbod

Gemiddeld genomen is dus 50,9% van de inwoners van deze drie provincies voor een rookverbod op terrassen. Van de ondervraagden heeft 12,8% geen mening en is 36,3% tegen een rookverbod.

Drenthe is tegen

Landelijk gezien liggen de gemiddelden als volgt: 46,3% wil een rookverbod op terrassen, 40,1% is tegen en 13,6% heeft geen mening. In Drenthe is het verzet tegen een rookverbod op terrassen het grootst: nog geen 32% vindt dit een goed idee, 57,3% is ronduit tegen.

Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat ruim 22 procent van de volwassenen in Drenthe rookt, waar het landelijke gemiddelde op 20,5 procent. Zo’n 270.000 mensen zijn momenteel bezig om 28 dagen niet te roken in het kader van Stoptober.

Laatste rookplek

Afgelopen week deed de Hoge Raad rookruimtes al in de ban, waardoor het terras nog de enige horecaplek is waar kan worden gerookt. Horecaondernemers bepalen zelf of daar mag worden gerookt.

Volgens Clean Air Nederland kiezen steeds meer ondernemers voor rookvrije terrassen, omdat hier vraag naar is vanuit hun gasten. Deze antirook-organisatie houdt een lijst bij van rookvrije terrassen en constateert dat horecaondernemers steeds vaker neigen naar rookvrije terrassen vanwege gezinnen.

,,Wij zien eigenlijk geen verschil tussen roken binnen de horeca en op het terras”, stelde voorzitter Ton Voeten onlangs. ,,Je ziet steeds meer dat terrassen parasols hebben die het terras overkoepelen. Dan is de overlast net zo groot als binnen.”

Vrije wil

Theo Runhaar, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Regio Zwolle en omstreken, veegt dat argument van terrastafeltjes: ,,Er is wel degelijk een verschil tussen roken in een afgesloten ruimte of in de frisse lucht.’’

,,Bovendien hebben we het over een openbare ruimte, dan ligt dat anders met een rookverbod. Wij vinden dat ondernemers de vrije keuze hebben om hun terrassen, of een deel daarvan, al dan niet rookvrij te houden.’’

Geleidelijkheid

Runhaar is dus tegen een verbod. ,,Althans, tegen het opleggen van dit soort zaken. Horeca doet graag mee om roken te ontmoedigen, het is immers goed voor de volksgezondheid, maar een verbod gaat te ver. We willen gasten die een sigaretje willen opsteken, niet rigoureus in de ban doen.’’

Runhaar ziet liever dat het geleidelijk gaat. ,,Vroeger rookten we in auto's, vliegtuigen, restaurants, zelfs op televisie. De sentimenten zijn veranderd, het draagvlak neemt af en de horecasector is volwassen genoeg om daarin mee te gaan.’’

Horecaondernemers niet voor, niet tegen 

Henk Huiskamp (eigenaar Eet- & Drinkcafé De Slimmerick in Epe): ,,Wij hebben sinds twee jaar een rookvrij deel op ons terras, we gaan met onze tijd mee. Dat rookverbod komt er toch een keer. Tot die tijd houden we ook rekening met rokers, we willen graag iedereen tevreden houden. Ik ben zelf vijf maanden geleden gestopt nadat ik 36 jaar heb gerookt.’’

Carine Wiersma (mede-eigenaar horecagelegenheden MAXIM’S en Vito’s aan de Grote Markt in Zwolle): ,,Wij hebben grote terrassen voor onze zaken en hanteren geen rookverbod. Ik zou alleen geen moeite hebben met een landelijk verbod. Ik zag onlangs nog een paar gasten zich verplaatsten op ons terras toen de rook van het tafeltje naast hen hun kant opwaaide. Wat dat betreft houden mensen weinig rekening met elkaar. Als je een sigaret opsteekt, vraag je toch even of er mensen in jouw buurt zitten die er last van zouden kunnen hebben?’’

Joost Eilert (eigenaar Het Oude Station Dalfsen): ,,Op ons terras mag worden gerookt, maar we hebben geen asbakken op tafel. Mensen moeten daar echt om vragen. Een verbod gaat me te ver, we zijn prima in staat om het zelf op te lossen. Ik sta er persoonlijk niet zo zwart-wit in. Als er een landelijk rookverbod komt, doe ik mee, als het er niet komt: ook goed. Zo zitten mijn klanten er ook in, ik hoor in ieder geval nooit discussies.’’

Avalon Wijnen (manager Hotel-Restaurant Huis Vermeer in Deventer): ,,De discussie begint op te laaien, al merken wij er op het terras nog niet veel van. De tafeltjes van onze binnenplaats staan ook ver genoeg uit elkaar. Bij ons mag worden gerookt, al staan er geen asbakken op tafel. Wij zijn verder niet voor of tegen een rookverbod, we maken er geen probleem van. Of ik zelf rook? Helaas wel.’’

Volledig scherm
Avalon Wijnen met links van haar eigenaar Timon Bril en chef-kok Nout Schram op het terras van Huis Vermeer in Deventer, dat afgelopen jaar 5de werd in de nationale terrassentest van Misset Horeca. © Misset Horeca Terras Top 100
  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.