Volledig scherm
Jelmer van Hezel en Corné van Oorschot enalias Oost Wanted. © Frans Paalman

Oost Wanted wil knallen, nu nog een label

Het Zwolse hiphopduo Oost Wanted viert binnenkort haar 5-jarig bestaan. Ze maakten aardige dingen mee, maar hun grootste wens, onderdak vinden bij een label, is nog niet uitgekomen. Volgende maand verschijnt een nieuwe EP, Sirene, met een gastrol van Rico.

Ze kennen elkaar een jaar of acht, via sociale media zoals dat gaat. Met muziek als teaser. Wie wie benaderde is niet helemaal duidelijk, doet er ook niet toe, van het een kwam het ander. Sindsdien zijn ze bevriend, op en buiten het podium. ,,Als hij mag van zijn vriendin drinken we een biertje", plaagt Corné van Oorschot. Jelmer van Hezel lacht. ,,Volgens mijn moeder kon ik eerder schrijven dan tekenen", verklaart Jelmer zijn voorliefde voor taal. 

Zoete inval

In zijn tienerjaren was het regelmatig een zoete inval, want Jelmer had de apparatuur om muziek op te nemen. ,,Ik zat toen in wat groepjes, maar dat mocht geen naam hebben. Ik was een slaapkamersuperster", lacht Jelmer (26), die na een studie in Groningen, communicatie uiteraard, werk heeft gevonden in het hoge noorden. ,,Maar ik wil zo snel mogelijk terug naar Zwolle." Kameraad Corné komt uit Raalte en werkt in de bouw. ,,Het liefst zouden we met muziek genoeg geld verdienen om van te leven, maar zolang we geen signalen krijgen die daar op wijzen, zal ik nooit mijn werk opgeven", vertelt de 25-jarige Corné. En die signalen zijn er nog niet, vooral vanuit de labels blijft het stil. ,,We sturen heel veel mailtjes, maar misschien moeten we ons meer opdringen, zijn we te bescheiden. Je moet een label hebben of geld om je eigen pr te kunnen doen. De markt is op dit moment overvol, hiphop is ontzettend populair onder jongeren. Je hebt artiesten die elke week een track uitbrengen", verklaart Jelmer. 

Roots

Mogelijk dat ze in de toekomst als dj-duo te boeken zijn, ook om hun naamsbekendheid te vergroten. En wellicht dat een gastbijdrage van de bekende Rico, oud-Opgezwolle, op de nieuwe EP, een extra duwtje in de rug kan zijn. Wie Zwolle en hiphop zegt komt al snel bij deze succesvolle formatie uit. Worden ze daar niet altijd mee vergeleken? Valt mee, zeggen de mannen. Jelmer: ,,Onze (jonge) doelgroep heeft het Opgezwolle-tijdperk niet meegemaakt, dus die koppeling wordt minder snel gelegd. Bovendien hebben wij een heel andere stijl. Ik heb wel eens een mailtje gekregen van een programmeur die schreef: ik hoor geen Zwols geluid. Wij grijpen in onze muziek ook minder terug op onze roots, al zit dat wel in de naam. Wellicht is het strategisch slim om je als Zwols product neer te zetten, na die succesvolle periode" ,mijmert hij. 

Lulliger

Hun stijl omschrijven ze als clubmuziek, feestmuziek, dansbare hiphop. Na het album Niet lullen, maar vullen is de nieuwe EP hun nieuwste wapenfeit. De onderwerpen zijn niet al te serieus. Jelmer: ,,Daar zitten onze luisteraars niet op te wachten. We zijn geen jongens die wiet verkopen op straat of bakken met geld verdienen, dus daar hoeven we ook niet over te rappen. Onze nieuwe EP gaat hoofdzakelijk over vrouwen, daar kun je leuk over schrijven, schrijft makkelijk weg. Hoe lulliger het thema, hoe beter. We zijn niet van de stoerdoenerij, we rappen eerder dat we die vrouw niet versieren dan wel, de knipoog ligt er dik bovenop. Het draait bij ons om humor en spitsvondigheid, dansbaar en niet te moeilijk. De refreintjes zijn makkelijk te onthouden.''

De nieuwe EP (acht nummers) komt in januari uit, begeleid door een tourtje die op 27 maart eindigt in Hedon.