Volledig scherm
Campingbezoekers konden de afgelopen dagen weinig genieten, maar in de loop van volgende week juist weer wel. © ANP

Op deze plekken in Oost-Nederland viel de afgelopen dagen de meeste regen, maar wordt het straks zomers

VideoRegen, regen en nog eens regen: dat viel er de afgelopen dagen op veel plekken in het land. In Oost-Nederland spande Epe de kroon, maar ook in flink wat andere dorpen en steden bleven de voeten niet droog. Er is echter (zon)licht aan het einde van de natte tunnel, want vanaf komende week keert de zomer terug.

Overijssel, Gelderland en Flevoland werden net als de rest van het land met name gisteravond niet gespaard door de weergoden. ,,Er is hier heel veel regen gevallen", zegt weerman Ben Langkamp van Weerplaza. ,,Vooral in het westelijke deel van Oost-Nederland.”

Epe

Uitschieter was Epe, waar 47,2 millimeter aan regen viel. ,,Op een aantal plekken viel op wijkniveau tussen de 30 en 40 millimeter, dat is vier emmers water per vierkante meter", aldus Langkamp. ,,Op straatniveau viel er zelfs tot 50 millimeter.” Olst komt redelijk in de buurt van Epe met 41 milliliter, in Harderwijk viel er 30 millimeter. ,,Rond de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is er veel regen gevallen.”

De grote steden kregen minder te maken met de extreme regenval, al kon het daar volgens Langkamp ook flink plenzen. In Zwolle viel bijvoorbeeld 15 millimeter. In Flevoland werd de meeste neerslag gemeten in Biddinghuizen (30 millimeter) en ook in Zeewolde was het slechte weer te merken. 

Na regen komt zonneschijn 

De twee dagen vol regen zijn echter maar van korte duur, stelt Langkamp gerust. ,,De komende dagen blijft het namelijk rustig en wordt er geen grote neerslag verwacht. In het tweede deel van komende week komt de warme lucht onze kant op met 20 tot 25 graden. In het oosten kan het maximaal 25 tot 26 graden worden. De kans op een regen- of onweersbui neemt dan wel toe, maar niet zo heftig als gisteren en donderdag.”