Volledig scherm
Overijssel hijst geen regenboogvlag naar aanleiding van de Nashville-verklaring © ROBIN UTRECHT

Overijssel hijst geen regenboogvlag: ‘Wij zijn het hele jaar regenboogprovinvie’

ZWOLLE - De provincie Overijssel gaat geen regenboogvlag hijsen bij het provinciehuis als protest tegen de Nashville-verklaring. Gedeputeerde Staten heeft er wel over nagedacht, maar heeft besloten dat niet te doen.

„Het is klip en klaar waar we voor staan, we zijn 365 dagen per jaar regenboogprovincie”, zegt commissaris van de Koning Andries Heidema. „Iedereen is hier welkom, iedereen moet zich thuis voelen. Die steun is er 365 dagen per jaar en een keer per jaar, op coming-out dag, hijsen we de regenboogvlag.”

Mensonwaardig

Heidema reageert daarmee op het verzoek van Marinus Trommel van GroenLinks Overijssel om wel de vlag te hijsen als protest tegen de Nashville-verklaring. „Ieder mag zijn mening verkondigen, maar dit is in strijd met Artikel 1 van de grondwet. Het is mensonwaardig”, aldus Trommel over het anti-homopamflet dat de afgelopen dagen voor veel ophef zorgde.

Elke dag steun

Maar nu de vlag hijsen, is volgens Heidema geen oplossing. „We hebben ons als Gedeputeerde Staten de vraag gesteld of het wijs is om dit te doen. Maar dan ontstaat een soort vlaggenprotocol voor elke keer dat er iets gezegd of nagelaten wordt. Het is belangrijker dat er elke dag 200 of zelfs 300 procent steun is voor de lhbti-gemeenschap.”

Op verzoek van Statenlid Tijs de Bree (PvdA) gaat de provincie wel in kaart brengen wat ze precies doet als regenboogprovincie en waar die steun dan uit bestaat.  

  1. Isala-verpleegkundige Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Isa­la-verpleeg­kun­di­ge Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Ook Rebecca Hoekstra Andringa is wel eens boos op de politie. ‘Agenten, laten we eerlijk zijn, ik ben er niet altijd dikke maten mee’, postte de verpleegkundige van Isala vanavond op haar Facebook-pagina. Maar ze heeft tegelijk mateloos respect voor het werk dat de mannen en vrouwen in het blauw uitvoeren. Haar lofzang kreeg dankzij de politie in Zwolle razendsnel een breed podium op social media.