Volledig scherm
PREMIUM
De Meervalkolk in Zwolle, waar de bejaarde Janny Bakker beroofd werd. © Google Streetview

Overvaller bejaarde Janny Bakker uit Zwolle moet 1,5 jaar de cel in

De 34-jarige Roemeen Claudiu C. is veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf voor het beroven van meerdere bejaarde vrouwen, onder wie Janny Bakker uit Zwolle. De rechtbank acht bewezen dat hij in september de toen 84-jarige Bakker met geweld bestolen heeft voor haar woning aan de Meervalkolk.

De opgelegde straf is aanmerkelijk lager dan de eis van de officier van justitie. De officier wilde C., die naast Bakker in de omgeving van Rotterdam nog vier oudere vrouwen beroofde van hun pinpas en geld, drie jaar achter de tralies hebben. Volgens de rechtbank is dat op basis van de richtlijnen voor dergelijke vergrijpen een te zware straf. Wel vindt ze een gevangenisstraf van ‘geruime duur’ passend, omdat C. in Roemenië eerder al tot celstraffen veroordeeld is voor diefstallen met geweld én gezien het feit dat hij het vorig jaar telkens voorzag op oudere, kwetsbare slachtoffers. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 3.000 euro.

 1. Buurman neemt nog een limoncello
  PREMIUM
  column

  Buurman neemt nog een limoncello

  Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.
 2. Zwollenaar leidt grootste versterkingsoperatie uit Nederlandse geschiedenis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’
  PREMIUM

  Zwollenaar leidt grootste verster­kings­ope­ra­tie uit Nederland­se geschiede­nis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’

  Bij zijn waterpoloclub zien ze Peter Spijkerman (57) nauwelijks meer. De grootste versterkingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis beheerst het leven van de topambtenaar uit Zwolle. Tienduizenden gebouwen in Groningen moeten beoordeeld en zo nodig aardbevings-bestendig worden gemaakt. ,,Onder Zwolle heb ik soms het idee dat mensen denken: waar heb je het eigenlijk over?”