Volledig scherm
Demonstrerende boeren juichen bij het provinciehuis van Overijssel als de verantwoordelijke gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw (L) bekend maakt de stikstofregels in te trekken. © ANP

Partij voor de Dieren dient motie van wantrouwen in tegen Overijsselse gedeputeerde na opschorten stikstofregels

Volgens de Partij voor de Dieren in Overijssel getuigt het besluit van de provincie om de stikstofregels voor de boeren op te schorten, van ‘onbehoorlijk bestuur'. Om die reden dient de partij woensdag een motie van wantrouwen in tegen gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. 

Ten Bolscher kondigde vanmiddag bij het boerenprotest bij het provinciehuis in Zwolle aan de nieuwe beleidsregels op te schorten. Volgens de PvdD maakt de gedeputeerde zich hiermee compleet overbodig'. Na de uitspraak van de Raad van State in mei dit jaar lagen alle vergunningverleningen stil. De provincies kwamen met nieuwe beleidsregels, waardoor er per 11 oktober weer vergunningen kunnen worden verleend. 

‘Einde zoek’

Fractievoorzitter Luuk Folkerts van de PvdD laat in een persbericht weten woensdag een motie in te willen dienen tegen de gedeputeerde. ‘Het kan niet zo zijn dat je het ene moment een besluit neemt om dit het volgende moment op te schorten onder druk van protest en dreiging. Als de provincie hier haar beleidskeuzes op gaat baseren is het einde zoek. Alle sectoren moeten bijdragen aan een oplossing van het stikstofprobleem, zeker de landbouw. Die zorgt immers voor de meeste stikstofdepositie. Het is begrijpelijk dat boeren duidelijkheid willen, maar het opschorten van beleid zorgt daar absoluut niet voor'. 

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.