Volledig scherm
Supporters van PEC Zwolle in GelreDome tijdens de wedstrijd Vitesse-PEC vrijdagavond. © BSR Agency

PEC-supporters die werden opgepakt na matpartij in Arnhem weer vrij

De twee verdachten die na afloop van de wedstrijd Vitesse-PEC Zwolle vrijdag agenten zouden hebben mishandeld in het Arnhemse stadion GelreDome, zijn zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld. Zij blijven nog wel verdachten. Bij de ongeregeldheden werden twee agenten geslagen en geschopt.

Een derde verdachte die agenten beledigd zou hebben,  is eerder op de dag al vrijgelaten. De twee mishandelde  agenten hebben aangifte gedaan. 

Vrijdagavond liep het na de wedstrijd tussen de Arnhemmers en de Zwollenaren uit de hand in het uitvak, waar de fans van PEC zaten.  Bij de opstoot was de 18-jarige zoon van Freddy Eikelboom, de voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle, betrokken. De jongen werd opgepakt maar Eikelboom mocht hem zaterdagavond weer ophalen.  Dat gold ook voor de andere twee jonge mannen (21 en 18) uit IJsselmuiden.  

Mishandeld

Volgens de politie werden na de wedstrijd twee politiemensen mishandeld en was dat aanleiding om in te grijpen. Ze waren in het vak met uitsupporters omdat het daar onrustig was, zegt een woordvoerder.  De politie greep naar eigen zeggen in, nádat de twee agenten het te verduren hadden gekregen.  

Volledig scherm
De bloeduitstorting die Freddy Eikelboom naar eigen zeggen opliep na een klap met de knuppel van een agent. © Freddy Eikelboom © Freddy Eikelboom

Supporters zeggen juist dat de politie buitensporig hard optrad zonder reden en dat het nadien escaleerde. Freddy Eikelboom raakte daarbij gewond. Hij is naar eigen zeggen met een knuppel geslagen. ,,Ik liep bij de leuning van de trap, kreeg ik ineens ook een klap met een knuppel. Ik heb een dikke bloeduitstorting op mijn arm en ik heb ook blauwe plekken op mijn schouder en buik.’’ 

Quote

Ik heb een dikke bloeduit­stor­ting op mijn arm en ik heb ook blauwe plekken op mijn schouder en buik.

Freddy Eikelboom,, Voorzitter supportersclub PEC Zwolle

Eikelboom doet maandagochtend aangifte. ,,Nadat ik eerst even bij de huisarts ben langs geweest. Die kan de mishandeling vaststellen want ik laat dit echt niet over mijn kant gaan. Ik wilde al eerder aangifte doen maar omdat het een zaak tegen agenten is, moet de aangifte bij een speciale afdeling van de politie worden gedaan. En dat kan maandag pas.’’ 

Aangifte

Namens de PEC-supporters heeft de Bond van Wetsovertreders (BWO) ook aangifte van gedaan, laat de bond weten. ,,We hebben bij de afdeling Veiligheid en Integriteit van de politie en bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van lichte en zware mishandeling’’, aldus voorzitter en woordvoerder Pieter Vleeming. 

De politie kon zondagmiddag niet bevestigen of er daadwerkelijk al aangifte is gedaan tegen de agenten. Dat kan volgens een woordvoerder pas maandag gecheckt worden.

Onsportief

Burgemeester Marcouch van Arnhem schaart zich achter het optreden van de politie en stewards en spreekt van ‘onsportieve kereltjes’. ‘Van dienders en stewards blijf je af. Steun voor het politieoptreden’, stelt Marcouch, als burgervader verantwoordelijk voor de openbare orde, op Twitter. Hij noemt de aangehouden supporters ‘onsportieve kereltjes die niet eens zichzelf in toom kunnen houden’.