Volledig scherm
Dennis van Unen © Marcel van Saltbommel

Politie, club en fans rouwen om PEC-politieman Dennis van Unen

Afgelopen maandag zou hij weer beginnen na zijn vakantie, met als eerste klus de voorbereiding van PEC-Sparta, komende zondag. Maar op zijn laatste dag op de camping in Frankrijk overleed voetbalcoördinator Dennis van Unen (43) van de Zwolse politie vorige week plotseling. Zijn dood is als een mokerslag aangekomen bij zijn collega’s, bij PEC Zwolle maar ook bij supporters.

,,Leden van de harde kern bezorgden een enorm bloemstuk bij ons”, zegt collega Kees de Kruijff die jarenlang met Van Unen samenwerkte. Een bijzonder gebaar vindt hij, er is immers altijd een gezonde spanning tussen politie en de fanatieke PEC-aanhang. ,,Dat ze dan ineens in de hal staan met een grote krans met een lint eraan, dat zegt wel wat. Ze zeiden: ‘wij gaan zondag voor de drie punten, voor Dennis.”

Waar PEC voetbalde, was de boomlange Zwollenaar. Al vijftien jaar draaide hij mee in het politieteam dat de thuiswedstrijden van de club begeleidt. En anderhalf jaar geleden werd hij verantwoordelijk voor de gehele politie-inzet tijdens thuiswedstrijden, plus alle voorbereidingen, draaiboeken, nabesprekingen, contacten met bezoekende clubs en de KNVB. 

Quote

Dat de harde kern dan in het politiebu­reau staat met een enorm bloemstuk, dat zegt wel wat

Kees de Kruijff, politie Zwolle

Een taak die hem op het lijf geschreven was, zegt De Kruijff. ,,Dennis was organisatorisch ontzettend sterk. Hij bereidde alles tot in de puntjes voor. Als ik voor de wedstrijd op het bureau kwam, lag alles al keurig klaar. Ik hoefde nooit ergens om te vragen. Maar tegelijkertijd had hij ook veel oog voor de bezoekers. Hij wilde altijd een veilige én toegankelijke wedstrijd. Voor iedereen. Of het nu om de harde kern ging of de vader die met zijn kind op de tribune zit.” 

Politiestaking

Manager Jeroen van Leeuwen van PEC Zwolle beaamt het. ,,Zelfs bij de politiestaking van vorig jaar, toen er in principe geen politie aanwezig zou zijn bij de thuiswedstrijd tegen Vitesse, wilde hij dat alles zo normaal mogelijk zou verlopen. Zodat iedereen met een gastvrij gevoel het stadion binnen zou komen.” Van Leeuwen werkte sinds zijn aantreden vorig jaar intensief samen met Van Unen. ,,Volgens mij heeft hij ook geen enkele uitwedstrijd gemist. Hij was er altijd en soms belden we elkaar ’s nachts na de wedstrijd al om na te bespreken.”

Quote

Soms belden we elkaar 's nachts na de wedstrijd al om na te bespreken

Jeroen van Leeuwen, Manager PEC Zwolle

PEC houdt zondag tijdens de wedstrijd tegen Sparta een minuut stilte voor Van Unen en voor oud-topscoorder Leo Koopman, die dinsdag overleed. ,,We projecteren daarbij foto’s van hen beiden”, zegt Van Leeuwen. ,,Er wordt zondag, en ook vanavond door de PEC-vrouwen, met rouwbanden gespeeld.”

Laatste eer

Van Unen, die een vrouw en twee dochters van 10 en 13 jaar achterlaat, wordt maandag op Kranenburg begraven. ,,Collega’s van omliggende teams komen maandag naar Zwolle om onze diensten over te nemen”, vertelt De Kruijff, ,,zodat alle collega’s die dat willen Dennis de laatste eer kunnen bewijzen.” De politieman krijgt een burger-uitvaart, maar er zullen waarschijnlijk wel veel collega’s in uniform aanwezig zijn.

Volledig scherm
Dennis van Unen © Marcel van Saltbommel