Volledig scherm
Op de wegen in de Noordoostplder is het erg mistig. © Gerlinde van de Beek

Politie en ANWB waarschuwen voor dichte mist in Oost-Nederland: ‘Pas rijstijl aan’

Code geel afgegevenIn het noorden en oosten van het land hangt er dichte mist over de weg. Politie en ANWB waarschuwen om de rijstijl aan te passen en niet te vergeten het dimlicht aan te zetten. Code geel is van kracht. ,,Veel auto’s rijden overdag met mist alleen met dagrijverlichting. Dat is gevaarlijk”, zegt Jos van der Drift van de ANWB.

Het KNMI heeft woensdag aan het eind van de middag vanwege de gevaarlijke weersomstandigheden code geel afgegeven. Die waarschuwing geldt tot middernacht. Het weerinstituut adviseert automobilisten hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden. 

Veel automobilisten weten volgens de ANWB en politie niet dat ze, vooral overdag, vrijwel onverlicht rijden als het buiten mistig is. ,,Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan”, laat de politie weten. Agenten in Hellendoorn en Rijssen-Holten zeggen dat ze meerdere auto‘s vandaag zonder licht hebben zien rijden.

Automatische verlichting

Bestuurders denken vaak dat de automatische verlichting ook bij mist de verlichting laat branden. Deze lichtsensor werkt echter alleen maar als het echt donker wordt of is. ,,Veel mensen rijden overdag met dagrijverlichting en vergeten het dimlicht aan te zetten. Er gaan hordes auto’s de weg op zonder dit te doen”, zegt Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB.

Bij dagrijverlichting branden alleen twee lampjes aan de voorzijde. Die lampen geven bij dichte mist en harde regen weinig licht. ,,Het is bij mist verplicht om overdag dimlicht aan te doen”, zegt Van der Drift. ,,Anders kan je een boete van 90 tot 140 euro krijgen. Het valt ons op dat ook bij slecht weer, mensen consequent toch overdag met dagrijverlichting aan rijden.”

Dimlicht altijd toegestaan

Dimlicht is overdag altijd toegestaan, maar verbruikt meer energie dan dagrijverlichting. ,,Ik verwacht dat in de toekomst met led-verlichting auto’s de hele dag dimlicht aan hebben”, voorspelt Van der Drift. ,,Mistverlichting is bij mist niet verplicht, maar toegestaan. Het mag alleen aan de voorzijde van het voertuig als het zicht minder dan 200 meter is en aan de achterzijde mogen de bekende rode achterlampen alleen als het zicht minder dan 50 meter is.”

De mist in het noorden en oosten van het land is vanochtend rond zonsopkomst ontstaan. Bij het weersverschijnsel zweven kleine waterdruppeltjes in de lucht. De mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht of door menging van koude met warme vochtige lucht.

Hardnekkige mist

Raymond Klaassen, meteoroloog van Weerpleza, heeft wel een verklaring dat het mistveld boven het noordoosten en een deel van Duitsland blijft hangen. ,,Het is een hardnekkige mist. Er is weinig beweging in de atmosfeer. De zon heeft onvoldoende kracht om de boel weer weg te laten trekken en omdat de wind uit het oosten komt, schuift de mist langzaam op richting het westen.”

Klaassen voorspelt dat het zicht ook morgen nog een groot deel van de dag slecht blijft. ,,Dit gebeurt zo af en toe laat in de herfst en in de winter. Het kan net zo goed in andere delen van Nederland zijn. Morgen gaat het in de loop van de dag harder waaien, dan wordt het zicht langzaam beter. Met name in het noorden en oosten blijft het mistig.”