Serviesgoed van de Protestantse Kerk in Epe
Volledig scherm
Serviesgoed van de Protestantse Kerk in Epe © cees baars staff

Protestantse Kerk: ‘Drink met corona bij het avondmaal maar niet uit dezelfde beker’

De Protestantse Kerk Nederland geeft haar leden corona-advies. Het elkaar de hand schudden en drinken uit dezelfde beker met het avondmaal, wordt afgeraden bij de kerkdiensten dit weekeinde.

Marloes Nouwens is woordvoerder van de Protestantse Kerk. ,,Er kwamen veel vragen van onze kerken hoe zij met corona moesten omspringen. Moesten ze rekening houden met eventuele besmettingen?’’ Ook kerken uit Oost-Nederland stelden vragen over corona. ,,Wij zijn toen toch om tafel gegaan, om een advies op te stellen.’’

Avondmaal

Komende tijden zijn de vieringen van het Heilig Avondmaal, daarbij is handen schudden een goed gebruik. ,,Omdat de overdracht van het virus vooral plaats vindt via de mond en de handen is onze gedachte: kies ervoor om dit contact voorlopig achterwege te laten in de kerk.’' Of de kerken moeten desinfecterende gel beschikbaar stellen, zodat na het handen schudden de handen weer schoon zijn.

Wijn en brood

,,En ja... Met betrekking tot het Avondmaal is uit één beker drinken - wat gebruikelijk is - misschien niet de beste vorm nu.’’ De kerk wijst erop dat het besmettingsgevaar het kleinst is als er niet door iedereen gedronken wordt uit dezelfde beker. Het brood, dat vaak gegeten wordt bij het avondmaal, kan beter door zo weinig mogelijk mensen aangeraakt worden. 

Geen verplichting

Het betreft geen verplicht, wil de woordvoerder benadrukken. ,,Het is aan de kerkenraden zelf, onafhankelijk van elkaar, om te beslissen in hoeverre deze richtlijnen worden opgevolgd. De kerken bepalen zelf hoe zij de Maaltijd van de Heer willen vieren.’’