Volledig scherm
Er zijn 75.000 woningen nodig in Oost-Nederland. © ANP XTRA

Randstad zorgt voor woningnood in Oost-Nederland: provincies willen woonakkoord

De komende vijf jaar moeten er 75.000 woningen worden gebouwd om de woningnood in Oost-Nederland op te lossen. De provincies willen dat de huizen er komen ondanks de huidige stikstofproblematiek, die grootschalige bouw goeddeels lamlegt. Met name de verhuisstromen uit de Randstad zorgen voor problemen. Steden als Zwolle, Deventer en Ede zijn razend populair bij mensen uit de Randstad. 

De provincies Gelderland en Overijssel en zes steden in Oost-Nederland willen daarom een woonakkoord sluiten met het ministerie van Binnenlandse Zaken.  Zij bieden het ‘Woonakkoord Oost’ vandaag aan, aan Stientje van Veldhoven, minister van Wonen en Milieu, en Kamerleden. 

Toename van 40 procent

In drie jaar tijd is het aantal verhuizingen vanuit de Randstad naar Overijssel en Gelderland met 40 procent toegenomen, van 8000 naar 11.000 in 2018. De verwachting is volgens onderzoeksbureau Rigo dat het verder toeneemt in de komende jaren.  

De woningnood wordt vooral veroorzaakt doordat gezinnen en ouderen de Randstad verlaten en hier een huis zoeken. Gelderland en Overijssel kunnen daardoor de komende vijf jaar 60.000 nieuwe huishoudens verwachten. Er is nog steeds een grote verhuisstroom naar de Randstad toe, maar dat zijn vooral jonge mensen die geen huis achterlaten. 

De verhuisstroom uit de Randstad zorgt voor een snelle verstedelijking van Arnhem en Nijmegen, Ede, Zwolle, Deventer en Enschede. Oost-Nederland zit daarom te springen om betaalbare woningen voor starters, doorstromers en alleenwonenden.

Honderd miljoen euro

Met het woonakkoord moeten de komende vijf jaar 75.000 woningen worden bijgebouwd in Oost-Nederland. Het kabinet moet daaraan meebetalen, zo stellen de gemeentebesturen van de genoemde zes steden samen met de provincies Gelderland en Overijssel. Het kabinet heeft in de Miljoenennota 1 miljard euro vrijgemaakt voor de versnelling van de woningbouw in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen. De provincies willen dat een deel van dat geld wordt ingezet voor woningbouw in Gelderland en Overijssel. De provincies zelf hebben samen ruim 100 miljoen gereserveerd.

Stikstofproblematiek

De provincies willen dat de huizen er komen, ondanks de stikstofproblematiek. Nu al liggen er honderden bouwprojecten stil. Met de Veluwe heeft Oost-Nederland het grootste Natura 2000 gebied van Nederland binnen haar grenzen. Ook bouwen langs de rivieren kan eigenlijk niet meer. Meer dan veertig procent van de natuurgebieden ligt in Gelderland en Overijssel.  Met het Woonakkoord willen de provincies met het Rijk zoeken naar oplossingen.