De rechtbank in Zwolle
Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle © Jaap Selles

Rechtbank Overijssel gaat meer zaken behandelen via telefoon of videoconference

De rechtbank Overijssel gaat meer zaken inhoudelijk behandelen. Vanaf 7 april wordt in alle rechtsgebieden het aantal zaken verder uitgebreid. Deze zijn zoveel mogelijk telefonisch of via videoconference. Het gaat bijvoorbeeld om kort gedingen, arbeidszaken, kantonrolzaken, faillissementen en zaken over echtscheiding, omgang en gezag. 

Bovendien behandelt de bestuursrechter meer zaken die bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met de overheid en het coronavirus (of maatregelen daartegen) en vreemdelingenzaken. In het strafrecht zullen meer zittingen met gedetineerden worden gehouden en andere zaken waarin een inhoudelijke behandeling via telehoren of bijvoorbeeld Skype mogelijk is.

In beginsel digitaal

President Bart van Meegen: ,,Voor rechtzoekenden, slachtoffers, nabestaanden en veel andere partijen is het belangrijk dat er ook, en soms juist nu, recht wordt gesproken. In dat kader is vanmiddag landelijk besloten om een groter aantal zaken te gaan behandelen, maar om zittingen wel in beginsel digitaal te houden om fysieke contacten en reisbewegingen te voorkomen. Dat blijft van groot belang in het kader van de volksgezondheid”.

Vurig pleidooi

Afgelopen week hield de Deventer advocaat Jan Vlug nog een vurig pleidooi om de rechtspraak weer te openen. Twee weken op slot is genoeg, zo is zijn mening. ,,Supermarkten, bouwmarkten zijn ook open. Die zijn belangrijk. Maar dat geldt ook voor de rechtbanken. Als er lang geen zittingen zijn vrees ik sociale onrust”. Hij wordt maar deels bediend. Hoewel er weer meer zaken worden behandeld, zal dat vooral digitiaal gaan.