Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Rechter: vergunning schieten ganzen Overijssel onterecht

De vergunning waarmee in Overijssel aan randen van Natura 2000-gebieden op ganzen geschoten is, was onterecht afgegeven. Dat oordeelde de bestuursrechter in Zwolle, blijkt uit een vonnis van dinsdag.

De Faunabescherming en de Vogelbescherming spanden een rechtszaak aan tegen de provincie Overijssel vanwege het besluit ‘jaarrond’ op grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen te schieten. De natuurbeschermers tekenden al eerder bezwaar aan, maar de rechtszaak vond in november plaats toen de vergunning al ruim een maand was afgelopen. 

Toch is de uitspraak van belang, legt mede-oprichter van de Faunabescherming Harm Niesen uit. ,,De rechter zegt dat ze veel meer onderzoek hadden moeten doen. Bij een volgende vergunning zijn ze gedwongen zich aan deze uitspraak te houden.’'

Negatieve effecten 

Ganzen zorgen voor schade aan gewassen van boeren, stelt de provincie. Daarom wordt er op de vogels gejaagd. Hoe dat jagen gaat, blijkt ook uit de vergunning. Een tot vier jagers verstoppen zich aan de rand van een weiland en schieten dan een enkele gans neer als er vogels neerstrijken. De rest van de ganzen vliegt dan op als de schoten klinken. De provincie omschrijft in de vergunning dat negatieve effecten op enkele Natura 2000-gebieden niet zijn uit te sluiten. 

Daar is niet voldoende onderzoek naar verricht, aldus de bestuursrechter. Dat betekent dat de bezwaren gegrond zijn en dat de provincie de kosten van dit proces moet betalen. De vergunning had dus eigenlijk nooit zo afgegeven mogen worden door de provincie. Tot een vernietiging van die vergunning leidt het niet, omdat die al is afgelopen. Overijssel gaf op de zitting al aan dat aan een nieuwe vergunning gewerkt wordt. De ganzenjacht in de winter is omstreden en natuurverenigingen en de provincie strijden al jaren in rechtszalen tegen elkaar. ,,Ik hoop dat deze uitspraak de druk op de ketel houdt’', zegt Niesen.