Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Roemeen in Zwolle gearresteerd op verdenking van seksueel uitbuiten vrouwen

De politie heeft in Zwolle een Roemeense man aangehouden die verdacht wordt van mensensmokkel, mensenhandel en witwaspraktijken. De verdachte zou samen met een landgenoot een groep van ongeveer tien vrouwen uit het Oostblok seksueel hebben uitgebuit en geëxploiteerd als prostituee.

De slachtoffers komen uit Roemenië en Moldavië. Zij werden gedwongen om in de prostitutie te werken, terwijl het grootste deel van hun inkomen in beslag werd genomen. Eén vrouw is mogelijk door de mannen ontvoerd, terwijl de anderen onder valse voorwendselen gelokt werden. De vrouwen moesten op allerlei plekken in Nederland aan de slag, ook in deze regio. Welke plaatsen precies, wordt niet bekendgemaakt.

Meerdere arrestaties

Naast de inval in Zwolle, werd ook in België een verdachte aangehouden. Ook die man is van Roemeense afkomst. Er werden bovendien huiszoekingen verricht in Roemenië en België. Meerdere arrestaties worden niet uitgesloten. Tijdens de huiszoekingen werden grote sommen geld, documenten en apparatuur in beslag genomen. De Nederlandse autoriteiten werken sinds kort samen met Roemeense collega’s. Samen zitten zij in één onderzoeksteam. De bende zou actief zijn geweest vanaf 2015.