Volledig scherm
Er is ruzie tussen de Zwolse ontwikkelaars van de app Stubs, die de ticketmaffia belooft aan te pakken. © de Stentor

Ruzie om Zwolse start-up-tegen-ticketmaffia Stubs

Woekerhandel in evenemententickets: het is de Zwolse ondernemer Remco Voorhorst een doorn in het oog. Hij bedenkt een manier om tickets te koppelen aan identiteitsbewijzen om zo de ‘ticketmaffia’ aan te pakken. En gaat voor de ontwikkeling in zee met een Zwolse collega-ondernemer. Die samenwerking loopt echter spaak. Voorhorst eiste woensdag in kort geding dat zijn zakenpartner broncodes, software en domeinnamen afgeeft.  

Revolutionizing the ticket industry’. Aan ambities geen gebrek als Voorhorst (42) in 2018 zijn baan opzegt om zijn idee te gaan verwezenlijken. Hij wil de ticketmaffia - malafide bedrijven die massaal evenemententickets opkopen en veel duurder doorverkopen - aanpakken. Organisatoren van evenementen kunnen zich aansluiten en de klant kan via zijn platform een identiteitsbewijs koppelen aan tickets voor evenementen; een ID-bewijs volstaat dan om ergens binnen te komen. 

Know-how

Voorhorst schrijft een plan en zoekt er een bedrijf met de know-how om de software te ontwikkelen bij. Dat wordt het Zwolse IT-bedrijf Persistence van Zwollenaar Rinze Krol (49). Samen worden ze bestuurders van Aditum, een nieuw bedrijf waar het intellectuele eigendom van alle software zal komen te liggen. 

Pilotwedstrijd

De app die ze ervoor ontwikkelen krijgt de naam Stubs (getstubs.com) mee. Ze gaan hard aan het werk; Voorhorst doet het commerciële deel, Krols bedrijf de techniek. Voorhorst neemt zelfs zijn intrek in het kantoorpand van Persistence. Juli vorig jaar draaien ze een eerste pilot bij de voetbalwedstrijd ZAC-PEC Zwolle. Ze spreken ook met investeerders die brood zien in de app. 

Vertrouwensbreuk

Maar dan gaat het mis. De kosten voor de ontwikkeling van de software lopen op, Aditum krijgt gepeperde rekeningen van Persistence en kan die niet zomaar betalen. Er ontstaat wrijving tussen Krol en Voorhorst over financiële afspraken; de zaak loopt dit najaar op; er zou nog voor twee ton aan onbetaalde facturen van Persistence bij Aditum liggen. Er ontstaat een vertrouwensbreuk. 

Rekeningen

Krol probeert zekerheden voor Persistence te stellen, Voorhorst krijgt juist het gevoel dat Krol probeert zijn geesteskind van hem af te pakken door de software niet aan Aditum over te dragen zolang betwiste openstaande rekeningen niet betaald worden. En zolang Voorhorst het product niet krijgt van Persistence om het aan klanten te verkopen, komt er geen geld binnen om de rekeningen te betalen. Maar pogingen om tot een vergelijk te komen stranden. 

Grote vis

Uiteindelijk besluit Aditum-baas Voorhorst naar de rechter te stappen. Hij eist deze woensdag op straffe van een dwangsom dat Persistence alle software en domeinnamen snel aan Aditum overdraagt zodat er pilots kunnen worden gedraaid en klanten kunnen worden geworven; het festivalseizoen staat weer voor de deur. Volgens Voorhorst zijn ze er meerdere partijen geïnteresseerd, maar zijn ze al een grote vis misgelopen: High Energy Events van Zwollenaar John Althoff had Stubs willen gebruiken voor zijn evenementen rond komende Koningsdag, goed voor dik 60.000 bezoekers. 

Grens

Krol bestrijdt de eisen van Voorhorst en stelt dat er nooit goede afspraken zijn gemaakt over een grens aan de kosten voor software-ontwikkeling. Hij zegt ook dat hij vergeefs meerdere voorstellen heeft gedaan om er met Voorhorst uit te komen en dat Voorhorst weigerde Krol goed te informeren over potentiële klanten en investeerders.   

Werkelijke waarde

Dat Krol en Voorhorst samen niet verder kunnen is voor beiden duidelijk. De vraag is: hoe komen ze op een wederzijds acceptabele manier van elkaar af? Want ook dat is tot op heden niet gelukt; een financieel voorstel van Krol is door Voorhorst afgewezen. Zeer waarschijnlijk schakelen ze een derde deskundige partij in om de werkelijke waarde van het bedrijf te bepalen. Voorhorst koopt Krol dan uit, de openstaande facturen worden daarin meegenomen. De kortgedingrechter heeft nog niet bepaald wanneer ze uitspraak doet.