Volledig scherm
PREMIUM
ROERMOND - Leerlingen van het ROC Gilde techniek, opleiding installatietechniek. © ANP

SER-advies Overijssel: ‘honderden miljoenen nodig om verdwijnende mbo-banen op te vangen’

Er zijn honderden miljoenen nodig om de klappen van de veranderende arbeidsmarkt voor mbo’ers op te vangen. Dat zegt de voorzitter van SER Overijssel. Duizenden banen in de regio dreigen door robotisering of digitalisering te verdwijnen. De investeringen zijn nodig om de vakmensen en het onderwijs meer toekomstbestendig te maken. ‘Dit gaat over de helft van de beroepsbevolking’. 

Boodschappen kunnen klanten steeds vaker zelf scannen, in de bus is een kaartje kopen niet meer nodig en sensoren houden in de gaten of ouderen niet uit hun bed vallen. Allemaal voorbeelden van ontwikkelingen die nu al veel werk uit handen nemen. De economie zal sterk veranderen Overijssel, verwacht de SER.  De provincie heeft nu zo'n 230.000 mbo’ers op de arbeidsmarkt en er zijn zo'n 60.000 mbo-studenten, maar door ontwikkelingen zoals  digitalisering, automatisering, robotisering, nanotechnologie en 3D-printing verdwijnen er veel bestaande banen, waar mbo’ers nu nog wel voor worden opgeleid.  ,,En dat is niet met een paar miljoen opgelost’’, zegt Harry Webers, voorzitter van SER Overijssel. 

  1. De kop is er af voor restauratie Drostenhuis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk
    video

    De kop is er af voor restaura­tie Drosten­huis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk

    ,,Normaal loop je er misschien langs zonder dat je weet dat het er zit. Je hebt kans dat mensen zometeen wel degelijk iets missen. Het is ineens zo'n kale gevel.’’ Projectleider Thom Lijster van Hanzebouw is donderdag begonnen met het weghalen van de attiek van het Drostenhuis en daarmee ook met de restauratie van het pand. De prominente sierlijst bovenaan de gevel aan de Melkmarkt is aangetast door zwam en wordt gerestaureerd. In het monumentale pand waar voorheen Stedelijk Museum Zwolle huisde is een reeks aan achterstallig onderhoud aangetroffen.