Volledig scherm
PREMIUM
ROERMOND - Leerlingen van het ROC Gilde techniek, opleiding installatietechniek. © ANP

SER-advies Overijssel: ‘honderden miljoenen nodig om verdwijnende mbo-banen op te vangen’

Er zijn honderden miljoenen nodig om de klappen van de veranderende arbeidsmarkt voor mbo’ers op te vangen. Dat zegt de voorzitter van SER Overijssel. Duizenden banen in de regio dreigen door robotisering of digitalisering te verdwijnen. De investeringen zijn nodig om de vakmensen en het onderwijs meer toekomstbestendig te maken. ‘Dit gaat over de helft van de beroepsbevolking’. 

Boodschappen kunnen klanten steeds vaker zelf scannen, in de bus is een kaartje kopen niet meer nodig en sensoren houden in de gaten of ouderen niet uit hun bed vallen. Allemaal voorbeelden van ontwikkelingen die nu al veel werk uit handen nemen. De economie zal sterk veranderen Overijssel, verwacht de SER.  De provincie heeft nu zo'n 230.000 mbo’ers op de arbeidsmarkt en er zijn zo'n 60.000 mbo-studenten, maar door ontwikkelingen zoals  digitalisering, automatisering, robotisering, nanotechnologie en 3D-printing verdwijnen er veel bestaande banen, waar mbo’ers nu nog wel voor worden opgeleid.  ,,En dat is niet met een paar miljoen opgelost’’, zegt Harry Webers, voorzitter van SER Overijssel. 

  1. Burgemeester en wethouders kijken ogen uit in Zwolle tijdens ‘tweedaagse’
    PREMIUM

    Burgemees­ter en wethouders kijken ogen uit in Zwolle tijdens ‘tweedaagse’

    Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Zwolle is de afgelopen twee dagen kriskras door de stad gereden om allerlei initiatieven te bekijken. Deze ‘Tweedaagse van de Verbinding’ wordt drie keer per jaar gehouden. ,,De bezoeken liepen uiteen van een natuurlijke speelplaats waar kinderen van top tot teen onder de bagger zaten tot een fabriek die juist ontzettend schoon was’’, blikt Michiel van Willigen (ChristenUnie) terug.