Volledig scherm
De Americahal aan de Laan van Erica wacht al geruime tijd op sloop. © Jeroen Pol

‘Sloopbedrijf uit Heerde gaat Americahal opbouwen in Zwolle voor eigen gebruik’

Sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde wil het voormalige evenementencomplex de Americahal uit Apeldoorn in Zwolle weer opbouwen om de ruimte zelf te gebruiken. Dat meldt gemeente Apeldoorn. 

De onderhandelingen tussen Boverhoff en gemeente Zwolle zijn volgens Apeldoorn in een vergevorderd stadium. Boverhoff wil dat nog niet bevestigen. ,,De wederopbouw van de hal in Zwolle voor eigen gebruik is een mogelijke optie, maar er is nog niets besloten.’’

De Americahal moet in Apeldoorn plaatsmaken voor een nieuwe vestiging van Hornbach. Het roemruchte evenementencomplex wordt gesloopt, maar het materiaal ervan wordt hergebruikt. De gemeente Apeldoorn stelt dat er niet eerder zo'n groot circulair project is geweest in de gemeente.

Na de zomer begint Boverhoff met de demontage van het pand. De constructie wordt volledig ontmanteld en in onderdelen opgeslagen. Daarna wordt het materiaal verhuisd, om de hal weer op een nieuwe locatie op te bouwen op een nog onbekend terrein. Boverhoff wil volgens Apeldoorn in de hal machines en materialen voor eigen gebruik opslaan. Het bedrijf zelf noemt dat in een reactie ,,één van de opties.’’

Nieuw leven

Dat de Americahal een tweede leven krijgt als evenementenhal lijkt uitgesloten. Er werden voorheen kermissen, boekenmarkten, shows met honderden siervogels, postzegelbeurzen en concerten gehouden. Er zijn ook asielzoekers opgevangen. 

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.