Finse woningen, worden ze in de volksmond genoemd. Deze houten naoorlogse noodwoningen aan de Abel Tasmanstraat hebben een beschermde status. De gemeente Zwolle legt nu voor ruim 250 gebouwen die status vast, inclusief een sloopverbod.
Volledig scherm
PREMIUM
Finse woningen, worden ze in de volksmond genoemd. Deze houten naoorlogse noodwoningen aan de Abel Tasmanstraat hebben een beschermde status. De gemeente Zwolle legt nu voor ruim 250 gebouwen die status vast, inclusief een sloopverbod. © Archieffoto de Stentor

Sloopverbod historische panden in Zwolle moet volgend jaar een feit zijn

Historische gebouwen in Zwolle zijn in de toekomst niet meer zomaar te slopen. Nieuwe regels moeten de cultuur- en bouwhistorie beschermen. Eind vorig jaar ontstond nog commotie over de sloop en herbouw van een karakteristiek pand in de Stationsbuurt. Wat bleek: slopen mocht. Dat verandert vanaf 2021.

  1. Belegger doet zich voor als ‘koppel’ en probeert woningen in Zwolle te kopen: ‘Bij ons is dit verboden’
    PREMIUM

    Belegger doet zich voor als ‘koppel’ en probeert woningen in Zwolle te kopen: ‘Bij ons is dit verboden’

    ‘Wij zijn Galvano en Kimberly en wij zijn op zoek naar een vergelijkbare woning als die van u.’ In verschillende buurten in Zwolle kregen bewoners een briefje in de bus met deze inleiding. Het blijkt om vastgoedhandelaren te gaan die hun winst proberen op te krikken. ,,Bij ons is dit ten strengste verboden’’, zegt regiovoorzitter Jeroen Hofstede van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).