Stationsplein Zwolle gaat morgen een jaar op slot, kijk hier waar je wél langs kunt

Het Stationsplein in Zwolle wordt donderdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het plein is pas weer bereikbaar als de bouw van de fietsenkelder over ruim een jaar is afgerond. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden wel gebruikmaken van het plein. Voor auto's die vanaf de Stationsweg naar de Westerlaan rijden is wel een doorsteek gemaakt.

De omgeving voor het station gaat volledig op de schop. Onder de grond komt een reusachtige fietsenkelder voor meer dan vijfduizend fietsen. Het plein erboven wordt opnieuw ingericht. Als de klus erop zit blijven auto's welkom op het plein, maar is hun ruimte beperkt. De rotonde die sinds jaar en dag voor de Nieuwe Buitensociëteit ligt komt in de nieuwe situatie niet terug.

Herinrichting Stationsplein Zwolle.
Volledig scherm
Herinrichting Stationsplein Zwolle. © Anke Arts

Juist die rotonde wordt de komende tijd al weggehaald. Vanaf donderdag 16 mei is de enige manier om het Stationsplein met de auto te passeren de ‘bypass’ van de Stationsweg richting de Westerlaan. En dan alleen in die richting. Vanaf de Willemskade geldt op de Westerlaan eenrichtingsverkeer. De Oosterlaan stopt het komende jaar ter hoogte van de Starbucks, maar is wel in beide richtingen te berijden. Op de Terborchstraat wordt het eenrichtingsverkeer juist opgeheven, maar ook die straat loopt nu dood bij de Starbucks-koffiewinkel.

De daadwerkelijke verbouwing van het plein en aanleg van de fietsenkelder, van afgraven tot oplevering, duurt van juli tot het voorjaar van 2020. Wat daarna met de Oosterlaan en Westerlaan gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Uiteindelijk moeten de straten in ieder geval het karakter van een laan terugkrijgen. Het voormalige streekbusstation aan de Oosterlaan wordt tijdens de bouwwerkzaamheden als bouwplaats gebruikt door aannemer Boskalis.