De hoek Kleine Baan-Hoogstraat.
Volledig scherm
De hoek Kleine Baan-Hoogstraat. © Google Streetview

Swollwacht wil opheldering over woningsplitsing in Kamperpoort

De fractie van Swollwacht in de Zwolse gemeenteraad wil van het college weten hoe het zit met illegale bewoning in de Kamperpoort. Dit naar aanleiding van een artikel in de Stentor, waarin bewoners van de Kleine Baan zich beklagen over het splitsen van eengezinswoningen in appartementen.

Swollwacht vraagt aan het college of dat op de hoogte is van de klachten, of het college de zorgen deelt en wanneer er meer duidelijk wordt over de onderzoeken in de Kleine Baan en de Hoogstraat. Ook wil de fractie weten of het college zich kan voorstellen dat buurtbewoners weinig vertrouwen hebben in de situatie, en of het college bereid is met de buurt in gesprek te gaan.

Volgens de buurtbewoners zijn twee woningen aan de Kleine Baan gesplitst, en ook een viertal huizen de nabijgelegen Hoogstraat. De bewoners vinden dat de gemeente onvoldoende optreedt. Zij vinden dat het illegale gebruik de leefbaarheid onder druk zet. 

Overlast

Een deel van de woningen wordt bewoond door cliënten van zorgorganisatie Meesterwerk, stellen de buurtbewoners onder aanvoering van Nel Kieboom. Volgens hen wonen er steeds andere mensen, die nauwelijks interactie hebben met de buurt en overlast veroorzaken.

De omwonenden hebben nu een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente en ze willen een gesprek met de wijkwethouder, de politie en de opbouwwerker.

De gemeente stelt dat de Meesterwerk-woning aan de Kleine Baan inmiddels volgens de regels gebruikt wordt. De woningsplitsing is ongedaan gemaakt. Bij het andere huis in deze straat (niet in gebruik als zorgwoning) loopt het onderzoek nog en daarom doet de gemeente daarover geen mededelingen. Van twee adressen aan de Hoogstraat die in gebruik zijn door Meesterwerk loopt ook nog onderzoek in hoeverre de woningsplitsing is toegestaan.

Meesterwerk zelf zegt sinds juli in gesprek te zijn met de gemeente over het gebruik van ‘een handvol‘ woningen in de Kamperpoort. Volgens de organisatie is er een inspectie geweest en zijn daar geen opmerkingen uit voortgekomen.