Volledig scherm
Een fiets en een petje waren in september vorig jaar de stille getuigen van de steekpartij aan de Van Galenstraat in Zwolle. © Stefan Verkerk

Tbs voor Dalfsenaar na steekpartij in Zwolle

De 25-jarige Levi B. moet anderhalf jaar de cel in en krijgt tbs met voorwaarden. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag bepaald. B. stak in september vorig jaar een Zwollenaar in zijn buik, na een woordenwisseling over een jointje dat B. bij een speeltuintje rookte. De rechtbank trok extra tijd uit voor de rechtszaak, nadat het Openbaar Ministerie eerder al tbs eiste. ,,Het risico dat B. zonder behandeling terugkeert in de samenleving, acht de rechtbank onaanvaardbaar’’, oordeelt de rechtbank.

Dalfsenaar B. rookte zondagmiddag 16 september een jointje op de hoek van de Van Galenstraat en Evertsenstraat in Zwolle, toen een toen 35-jarige Zwollenaar met zijn vrouw en zoontje langs fietste. De man maakte een opmerking over de joint. Het conflict resulteerde tot een steek in de buik van het slachtoffer. B. sloeg op de vlucht en liet de Zwollenaar zwaargewond achter. De rechtbank rekent B. zwaar aan dat hij ‘niet heeft nagedacht over de mogelijke ernstige gevolgen van zijn handelen’. Was het mes maar een klein beetje naar links of rechts in de buik van het slachtoffer beland, dan had die het waarschijnlijk niet overleefd.

Deskundigen

Uit onderzoek door de reclassering, een psycholoog en een psychiater werd duidelijk dat B. kampt met jeugdtrauma’s, trekken heeft van borderline en verslaafd is aan cannabis. De deskundigen werden twee weken geleden door de rechtbank nog eens gehoord, om een goed beeld van de persoonlijkheid van B. te krijgen. Zowel de psycholoog als psychiater van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie bleken niet voor de terbeschikkingstelling. Ze pleitten voor een klinische behandeling onder voorwaarden. ,,Dat is nog nooit geprobeerd. Die stap moet je niet overslaan.’’

Stok achter de deur

De officier van justitie eiste ondanks de bezwaren van de deskundigen wel tbs met voorwaarden, om 'een stok achter de deur’ te hebben en B. zich daadwerkelijk zou laten behandelen. De rechtbank gaat nu mee in die eis. ,,Uit de rapportages van deskundigen en hun toelichtingen blijkt onvoldoende waarom een behandeling met bijzondere voorwaarden passender zou zijn dan tbs met voorwaarden’', sprak de voorzitter van de rechtbank dinsdag het vonnis uit. ,,De wet vereist niet dat eerst een minder ingrijpende sanctie moet worden opgelegd of een minder ingrijpend traject moet worden doorlopen voor tbs kan worden opgelegd.’’

Schadevergoeding

Waar de officier naast de tbs een celstraf van twee jaar eiste, oordeelt de rechtbank iets milder: B. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar voor poging doodslag. Hij zit al tien maanden in voorarrest. Ook moet B. het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding van 3.000 euro betalen. Het slachtoffer claimde een hoger bedrag, maar heeft dat volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd.

‘Bijzonder’

Advocaat Kees Kok van B. noemt het 'bijzonder’ dat tbs wordt opgelegd. ,,Tegen de adviezen van de deskundigen in, terwijl die nota bene aangeven dat de kans op succesvolle behandeling het grootst is buiten de tbs om’’, zegt Kok in een reactie. Hij weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat.

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.