Volledig scherm
Theatervoorstelling Verzand ging gisteravond in première. © Frans Paalman

Theatervoorstelling Verzand in Zwolle in première

videoVijftig vrachtwagens zand werden gestort om het decor te maken van het theaterspektakel Verzand dat gisteravond de première beleefde. De openluchtvoorstelling is onderdeel van de viering van 200 jaar Willemsvaart in Zwolle. 

In 1819 ging de eeuwenlang gekoesterde wens van de stad in vervulling: een verbinding tussen de stadsgracht en de IJssel ten behoeve van de scheepvaart. Wat er aan het graven van de vaart vooraf ging is onderwerp van de theatervoorstelling, die bedacht is door de Zwolse theatergroep De Jonge Honden en Gajes uit Deventer. De voorstelling draait om koning Lodewijk Napoleon, die Zwolle toestemming gaf om de vaart aan te leggen.

In Gerrit's Tuin, achter het pand van Van Wonen aan de Willemsvaart is de voorstelling tot en met zaterdag te zien. En tot oktober is in expositieruimte RAW Space, ook aan de Willemsvaart, een expositie te zien over het kanaal. 

Artistiek leider Jolmer Versteeg van De Jonge Honden vertelde eerder over de voorbereidingen: 

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”