Onweer in Raalte.
Volledig scherm
Onweer in Raalte. © Arnold Roolvink/News United

Treinverkeer tussen Deventer en Zwolle hervat na blikseminslag: één overgang nog beschadigd

updateNa een nacht doorwerken voor spoorbeheerders kan het treinverkeer tussen Deventer en Zwolle deze maandagochtend weer hervat worden. Negen van de tien overwegen die zondagavond zwaar beschadigd raakten door blikseminslag, zijn gerepareerd.

Zondag aan het begin van de avond ging het mis: de bliksem legde de overwegen tussen Olst en Zwolle lam. ProRail en NS melden al snel dat er bussen zouden worden ingezet. Even later kwam het seintje dat de hele avond treinverkeer onmogelijk zou zijn tussen Deventer en Zwolle. 

Geruime tijd was er de vrees dat het euvel maandagochtend nog niet verholpen zou zijn. En dat zou een probleem zijn voor forenzen, studenten, leerlingen en al die anderen die graag gebruik maken van het traject. Extra vervelend in een examenperiode. 

Echter bleven die problemen uit. Om 06.00 uur maandagochtend meldde ProRail dat het treinverkeer kon worden hervat. 

N337 afgesloten

Ook autoverkeer ondervond zondagavond hinder van de storing, omdat de slagbomen van de spoorovergangen in de omgeving gesloten waren tijdens de reparaties. De N337, een belangrijke verkeersader tussen Deventer en Zwolle, werd zondagavond vanaf Wijhe tot Herxen afgesloten. Verkeersregelaars stuurden auto's die naar Zwolle willen richting de Elshof.  Automobilisten konden verderop via Laag Zuthem Zwolle-Zuid bereiken. 

Hoewel de overgang maandagochtend omstreeks 05.30 uur gewoon begaanbaar was voor weggebruikers, is deze overgang wel degene die nog gerepareerd moest worden, meldt ProRail. Hier lijken echter geen extra problemen door te zijn ontstaan.

Tien overwegen tussen Zwolle en Olst moeten gerepareerd worden na een blikseminslag.
Volledig scherm
Tien overwegen tussen Zwolle en Olst moeten gerepareerd worden na een blikseminslag. © GinoPress B.V.

Enorme klus

Een woordvoerder van ProRail meldde zondagavond al dat de repratiewerkzaamheden een flinke klus vormden. Zo moesten ook alle relaiskasten nagekeken worden. ,,Het gebeurt een paar keer per jaar dat we zo'n zware blikseminslag met zoveel meemaken. Het gevolg ervan is dat nu iedere relaiskast moet worden nagekeken, een enorme klus waar we de hele nacht mee bezig zijn en mogelijk ook maandag. We vinden dat heel vervelend en we doen er alles aan om het snel te repareren’’, aldus de woordvoerder. ,,Maar tegen het weer kun je weinig.’’

Omreizen

Hoeveel reizigers er gedupeerd zijn, durft de woordvoerder niet te zeggen. ,,Vermoedelijk een groot aantal. Het treinverkeer lag er vanaf 18.30 uur uit. We hebben bussen ingezet om de reizigers te vervoeren. Ook is omreizen mogelijk.’’ 

Reizigers wachten in Wijhe op bussen van de NS.
Volledig scherm
Reizigers wachten in Wijhe op bussen van de NS. © GinoPress B.V.

ProRail waarschuwde voordat het onweer losbarstte al voor een verhoogde kans op storingen vanwege blikseminslag. De zware onweersbuien boven Gelderland, Overijssel en Flevoland zorgden zondagmiddag voor een behoorlijke overlast. Weerplaza en KNMI waarschuwen voor zware regenval.