Volledig scherm
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD). © ANP

Tweede Kamer wil opheldering over opgevoerde gaswinning Noordwest-Overijssel, ook college Steenwijk bezorgd

UPDATETerwijl de gaskraan in Groningen dichtgaat, wordt gaswinning in de kleine velden in Overijssel stevig opgevoerd. Dat onthulden de regionale omroepen donderdag.  De PvdA en SP gaan Kamervragen stellen over de gaswinning in Noordwest-Overijssel. 

De verantwoordelijk minister Eric Wiebes beloofde eerder om gaswinning  af te bouwen. Via bestaande gasputten worden nu nieuwe velden aangeboord en kleine velden worden versneld leeggehaald, melden de omroepen RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân. 

Voor het onderzoeken namen ze vijftien kleine gasvelden in het Noordoosten onder de loep. Daarbij bekeken ze de cijfers uit de winningsplannen van de gasvelden. Die vergeleken ze vervolgens met de daadwerkelijke productie. Zo werd duidelijk dat de productie hoger ligt dan vooraf werd aangekondigd.

Provincie Overijssel heeft zestien kleine velden, waarvan er zeven gebruikt worden. De PvdA en de SP willen volgens RTV Oost weten welke voorwaarden er gelden bij het gas winnen en wat gevolgen zijn voor de mensen die bij de gasvelden wonen. 

Steenwijk bezorgd

Tiny Bijl, verantwoordelijk wethouder van Steenwijkerland, geeft in een reactie aan dat het college zich al langere tijd zorgen maakt.  ,,En dan met name wat dit betekent voor onze inwoners. Daarom hebben wij ons verdiept in de gevolgen die de versnelde gaswinning kan hebben voor onze inwoners en ondernemers. Wij vinden het onacceptabel dat besluitvorming plaatsvindt voordat een schadeprotocol is vastgesteld.’’ 

Aanstaande dinsdag gaat Steenwijk in overleg. Er wordt bekeken hoe ze de zorgen bij de minister onder aandacht brengen. ,,Daarbij staat voor ons nadrukkelijk voorop dat de communicatie naar onze inwoners goed moet zijn, risico’s zoveel mogelijk worden beperkt en onze inwoners niet met de schade mogen blijven zitten.’’

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.