Volledig scherm
Zwolle staat tijdens carnaval al sinds jaar en dag bekend als Sassendonk. Op zaterdag vindt hier altijd de grote carnavalsoptocht plaats. © Frans Paalman

Van Knienenburg tot Sassendonk tot Stöppelburcht: hier vinden de carnavalsoptochten in onze regio plaats

kaartOver anderhalve week is het zo ver: carnaval! In onderstaand overzicht staan alle carnavalsoptochten in Nederland die zich hebben aangemeld bij optochtenkalender.nl. Daaruit blijkt dat onze regio flink deelt in de polonaise: als je wilt, kan je hier vier dagen achter naar carnavalsoptochten kijken.

Carnaval valt officieel in het weekeinde van zaterdag 22 en zondag 23 februari. Op sommige plekken in deze regio begint het feest al op vrijdag, bijvoorbeeld in Zwolle. Daar wordt die avond op de Grote Markt de zogenaamde Eileuver opgezet, het symbool van de grootste carnavalsvereniging van deze stad.

En op andere plekken in deze regio houdt carnaval pas op dinsdagavond op, bijvoorbeeld in Lemelerveld waar de verlichte carnavalsoptocht begint om 19.30 uur. Lemelerveld wordt tijdens carnaval overigens omgedoopt tot ‘‘t Sprokkeldorp’.

Alle dagen optochten

De optocht van ‘t Sprokkeldorp is één van de ongeveer 25 carnavalsoptochten die in onze regio worden georganiseerd. Op vrijwel ieder moment vindt er tijdens carnaval dus ergens in de buurt een optocht plaats.

Zo kunnen carnavalsvierders op zaterdag onder andere terecht in de buurt van Apeldoorn (Knienenburg) en Zwolle (Sassendonk), op zondag in Raalte (Stöppelburcht) en op maandag in Broekland. In onderstaand overzicht staan de optochten die zijn aangemeld bij optochtenkalender.nl.

Daaronder ook die van het Gelderse Wilp-Achterhoek, die in het nabijgelegen Wilp (Broekersgat) al in de zomer de nodige commotie veroorzaakte. Voor het eerst in vijftig jaar zal die optocht tot ontsteltenis van de plaatselijke belangenvereniging hun dorp overslaan.

Bijna 900 optochten

Uit het toonaangevende overzicht op die site blijkt dat er in Nederland tijdens carnaval ongeveer negenhonderd optochten worden georganiseerd. De meeste daarvan vinden uiteraard plaats in de zuidelijke provincies: 329 in Noord-Brabant, 298 in Limburg.

Gelderland staat derde op de lijst met 107 optochten. Optochtenkalender.nl geeft aan dat het overzicht nog niet compleet is en dat er wijzigingen kunnen plaatsvinden. Ontbreekt er een locatie op de kaart in deze regio of is de situatie gewijzigd? Geef dat dan door aan online@destentor.nl.

 1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
  PREMIUM

  ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

  Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.
 2. Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’
  PREMIUM

  Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’

  Sneakerwinkel Sparky in Zwolle is overspoeld met aanvragen voor een nieuwe schoen die eind deze week op de markt komt. De winkel organiseerde een verloting om kans te maken om de exclusieve schoen te mogen kopen en dat leverde al ruim 58.000 aanmeldingen op. Hans Smits (29) is medewerker van Sparky en doet een boekje open over de immens populaire schoen Travis Scott Nike SB low.