Volledig scherm
Het is zomer! Heerlijk spelen met water. © ANP

Vandaag begint de zomer, en hoe!

De zomer begint officieel vanmiddag. En hoe! Het begin van de astronomische zomer start in Oost-Nederland zonovergoten met heerlijk weekendweer. Vanaf maandag barst de hitte los en is er zelfs grote kans op een hittegolf.

Een mooier begin van de zomer is nauwelijks denkbaar. Vanmiddag start om 17.54 uur de astronomische zomer.  Voordat de zomer helemaal losgaat is het dit weekend nog genieten van aangenaam zomerweer.  Volgens Weeronline loopt het kwik vandaag in Oost-Nederland op tot 22 graden en morgen wordt  maximaal 25 graden. De nachten verlopen fris en daarom is het ideaal weer om het huis door te luchten voordat de hitte binnensluipt.

Zonlicht

Zondag doet zijn naam eer aan, de zon is alom vertegenwoordigd. Slechts enkele stapelwolken weten het zonlicht tegen te houden. De wind zoekt de oosthoek op en dat luidt het begin van een bijzonder warme periode in, verwacht metereoloog Rico Schröder van Weeronline. Het kan in de regio dertig graden en daarmee is zomers warm. Prima weer om buiten te lunchen, of om ’s avonds buiten te eten.

Tropisch

Vanaf maandag barst de zomer volledig los. Tropische dagen rijgen zich aaneen en de zon maakt overuren. Het wordt extreem heet met temperaturen die op meerdere dagen boven 35 graden uitkomen, aldus Weeronline.  Van een hittegolf is officieel sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger is, waarvan minimaal drie dagen minstens 30 graden. De kans op een hittegolf volgende week schat het weerbureau nu op zestig procent. 

 1. Buurman neemt nog een limoncello
  PREMIUM
  column

  Buurman neemt nog een limoncello

  Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.
 2. Zwollenaar leidt grootste versterkingsoperatie uit Nederlandse geschiedenis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’
  PREMIUM

  Zwollenaar leidt grootste verster­kings­ope­ra­tie uit Nederland­se geschiede­nis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’

  Bij zijn waterpoloclub zien ze Peter Spijkerman (57) nauwelijks meer. De grootste versterkingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis beheerst het leven van de topambtenaar uit Zwolle. Tienduizenden gebouwen in Groningen moeten beoordeeld en zo nodig aardbevings-bestendig worden gemaakt. ,,Onder Zwolle heb ik soms het idee dat mensen denken: waar heb je het eigenlijk over?”