Volledig scherm
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanduidt. © ANP

Veertien aanvragen voor vuurwerkvrije zones in Zwolle

Bij de gemeente Zwolle zijn tot nu toe veertien verzoeken voor een vuurwerkvrije zone ingediend. Zwollenaren hebben hiervoor nog tot eind november de gelegenheid.

De gemeente Zwolle houdt tijdens de jaarwisseling een proef met vrijwillig vuurwerkvrije straten.  Buren kunnen onderling besluiten hun omgeving als vuurwerkvrij te bestempelen. 

,,Tot nu toe zijn er veertien verzoeken binnengekomen uit verschillende wijken’’, zegt persvoorlichter Sam Rademaker van de gemeente Zwolle. ,,Het gaat dan om mensen die hun straat of een deel daarvan vuurwerkvrij willen maken. Zij moeten daar zelf afspraken over maken met hun buren. We weten niet of de aangemelde mensen ook al daadwerkelijk met hun buren afspraken hebben gemaakt over het afsteken van vuurwerk en wat die afspraken zijn.’’ 

De gemeente Zwolle ondersteunt deze afspraken met raamposters en borden, maar legt geen vuurwerkverbod op. Ook wordt niet gecontroleerd of iedereen zich aan de afspraken houdt. De borden en posters worden begin december uitgereikt. 

Verboden voor vuurwerk

De gemeentelijke website met informatie over hoe inwoners hun buurt kunnen inschrijven als ‘vrijwillige vuurwerkvrije zone’, is nog tot eind november actief. Afgelopen jaarwisseling is in tientallen gemeenten al gewerkt met een dergelijke buurtafspraak. In Amersfoort werd een buurt bijvoorbeeld vuurwerkvrij wanneer 60 procent van de huishoudens hun handtekening zette. 

Naast de vrijwillig vuurwerkvrije zones gaat de gemeente Zwolle ook gebieden aanwijzen waar het afsteken van vuurwerk verboden is. Dit zal vooral in de buurt zijn van dieren, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Een mogelijk knelpunt is ook al benoemd: onvoldoende personeel en tijd voor toezicht en handhaving.

Het instellen van vuurwerkvrije zones geldt voor de officiële afsteektijden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. 

  1. PEC Zwolle United moest zich heel lang bewijzen als maatschappelijke tak van de voetbalclub
    PREMIUM

    PEC Zwolle United moest zich heel lang bewijzen als maatschap­pe­lij­ke tak van de voetbal­club

    PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen die een potje balt met autistische kinderen, of senioren die in een blauw-wit shirt helemaal opleven tijdens een training OldStars walking football. PEC Zwolle United bestaat tien jaar en heeft in die tijd de voetbalclub en de regio dichter bij elkaar gebracht. Het vrouwenvoetbal werd onder de vleugels van United ontwikkeld en is nu klaar om weer ‘terug te gaan’ naar de betaaldvoetbalclub.