Volledig scherm
Kort nadat de biogascentrale bij de Rova in Zwolle buiten bedrijf was gesteld, ontstond er begin deze maand brand. © Stefan Verkerk

Verbazing over sluiting biogascentrale in Zwolle

De fracties van D66 en ChristenUnie in de Zwolse gemeenteraad willen opheldering over de sluiting van de biogascentrale bij afvalverwerker Rova in Zwolle. Daar werd gft-afval van de Zwolse huishoudens verwerkt tot groen gas en compost. 

De Rova heeft begin deze maand de stekker eruit getrokken, omdat de installatie te duur werd en grote investeringen nodig waren om deze in bedrijf te houden.

Rova en de Noord-Hollandse afvalverwerker HVC waren allebei voor de helft eigenaar van de vergister. Het Zwolse gft-afval gaat nu naar het Noord-Hollandse Middenmeer, waar HVC een soortgelijke, maar veel grotere biogasinstallatie heeft. 

Dat de Rova stopt met de productie van biogas vinden D66 en de ChristenUnie ‘verrassend‘, zo laten ze aan het college weten. Volgens David Hof van D66 zouden juist alle mogelijkheden voor duurzame opwek onderzocht moeten worden. ,,In dat licht is het des te opmerkelijker dat we de optie van biogas uit restafval op deze manier kwijtraken.” De partijen vragen zich af wat dat betekent voor de Zwolse ambities om juist meer groene energie op te wekken.

Warmtegids

 Hof en zijn collega Ruben van de Belt van de ChristenUnie willen weten wat de consequenties zijn van de sluiting van de biogascentrale, en of het gevolgen heeft voor de warmtegids waar de gemeente nu aan werkt. In de warmtegids legt Zwolle de plannen vast om een energieneutrale en aardgasvrije stad te worden. 

Ook willen de raadsleden weten of marktpartijen de productie van groen gas gaan overnemen en als dat niet het geval is, of het college het wenselijk vindt om te zoeken naar een nieuwe exploitant van de centrale.

Eerder deze maand ontstond nog een forse brand in de biogascentrale op het terrein van de Rova. Dat gebeurde net nadat de installatie buiten bedrijf was gesteld.