Volledig scherm
De boerderij waar Josef B. dagelijks kwam en een gezin jarenlang bleek te wonen zonder dat iemand het wist. © Wilbert Bijzitter

Verdachte Oostenrijker Josef B. langer vast in zaak Ruinerwold

Josef B. (58) blijft nog zeker veertien dagen vastzitten op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving. 

Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland donderdag bepaald. De man werd dinsdag opgepakt in Ruinerwold nadat hij probeerde te voorkomen dat agenten de boerderij in Ruinerwold binnen zouden gaan. Josef B. huurde de boerderij waar agenten uiteindelijk de 67-jarige Gerrit Jan en vijf jongeren (tussen 18 en 25 jaar) in een afgesloten ruimte vonden.

Dit nadat een 25-jarige man, die dezelfde achternaam draagt als Gerrit Jan, in café De Kastelein om hulp had gevraagd. Volgens hem werden hij en zes familieleden al jaren tegen hun wil vastgehouden in het pand in Ruinerwold

Dwang

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Oostenrijker Josef B. er van dat hij het zevental van hun vrijheid heeft beroofd. Ook is hun gezondheid in gevaar gekomen door zijn handelingen, stelt het OM. Waarom B. de bewoners zou hebben vastgehouden en welke dwangmiddelen hij heeft toegepast, wil het OM nog niet zeggen.

De verklaringen van de bewoners kunnen belangrijk zijn om bewijzen dat zij tegen hun zin in de boerderij zaten. Het is niet duidelijk of zij bereid zijn om getuigenverklaringen tegen B. af te leggen. Of de verdachte meewerkt aan de politieverhoren, is zeer de vraag gezien zijn onwillige houding bij de inval in de boerderij.

‘Gijzeling’

Wederrechtelijke vrijheidsberoving, zoals de formele verdenking wordt genoemd, wordt in de volksmond ook wel ontvoering of in dit geval gijzeling genoemd. Hiervoor kan maximaal acht jaar gevangenisstraf worden opgelegd.