Onderzoek door de politie na de schietpartij aan de Zwosle Klooienberglaan. Onder een geparkeerde auto werd een mobiele telefoon gevonden.
Volledig scherm
Onderzoek door de politie na de schietpartij aan de Zwosle Klooienberglaan. Onder een geparkeerde auto werd een mobiele telefoon gevonden. © News United / Stefan Verkerk

Verdachte schietpartij Zwolle Jaemy P. (33) blijft in cel tot aan zitting

Zwollenaar Jaemy P. (33) blijft tot aan de zitting vastzitten op verdenking van poging tot moord,  vorig jaar oktober aan de Zwolse Klooienberglaan. Ook de Zwolse Fabienne van den R. (25), verdacht van ontvoering en drugshandel, blijft nog zeker een maand in voorarrest. 

Dat heeft de Raadkamer van de rechtbank in Zwolle woensdag bepaald. Jaemy P. zou de schutter zijn die in de nacht van 25 op 26 oktober vorig jaar rivaal Emin Y. (27) in de Zwolse wijk Holtenbroek onder vuur nam. Die raakte daarbij gewond aan een arm.
Ook plaatste P. volgens justitie daarvoor al een baken onder de auto van het beoogde slachtoffer. De Raadkamer heeft de vordering van het Openbaar Ministerie om P. nog 90 dagen vast te houden toegewezen. 

Ontvoering rivaal

Fabienne van den R, (25) zou zijn betrokken bij een lugubere ontvoering van een rivaal in de drugshandel, afgelopen zomer. Op haar telefoon vond de politie beelden van een bebloed gezicht van het slachtoffer. De Raadkamer heeft bepaald dat zij nog zeker dertig dagen vast blijft zitten. ‘Het Meisje’ werkt voor de broers M. Deze Idris en Abas worden door politie en Justitie gezien als leiders van een drugsbende die zeer actief was in de Zwolse regio. De broers zijn  

De arrestaties van P. en Van den R. zijn onderdeel van een grootscheeps politie-onderzoek naar een slepend conflict in de Zwolse drugswereld tussen twee rivaliserende bendes waaronder die van de broers M. Dat leidde sinds afgelopen september tot een serie schietpartijen en autobranden in Zwolle. 

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.