Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle. Foto: Sander Lindenburg

Verdachte steekpartij in Zwolle wilde vriendin beschermen

Stapel was hij op zijn vriendin en hij wilde haar met alle macht beschermen. Toen de ex van haar aan de deur kwam van het huis in de Zwolse wijk Stadshagen, waar het verliefde stel op bezoek was, meende André M. dat hij moest ingrijpen. Dat resulteerde in een bloederige steekwond bij de ex, die er nog steeds de gevolgen van ondervindt.

De vraag die bij de rechtbank in Zwolle voorligt: heeft de 48-jarige verdachte gehandeld om zichzelf te verdedigen en zijn geliefde te beschermen, of stak hij zonder noodzaak toe. De officier van justitie gaat uit van het laatste, en eist wegens zware mishandeling een jaar cel. M. was juist in de laatste fase van zijn tbs-behandeling na een veroordeling wegens mensenhandel. Hij verbleef daarom in een begeleid-wonenproject in Zwolle. De dwangmaatregel is inmiddels opnieuw van kracht geworden en verlengd.

Verdovende middelen

Het steekincident speelde zich af in de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar bij een woning aan de Leerlooierstraat, waar kennelijk verdovende middelen werden verkocht. ,,Voor de helft van de prijs in een coffeeshop’’, zegt M. Hij en zijn vriendin zaten daar na hun aankoop een voetbalspelletje te spelen, toen de ex aan de deur kwam. Die had een contactverbod met de vrouw, omdat hij haar mishandeld zou hebben.

Zenuwbeschadigingen

Voor de deur van het complex vond het steekincident plaats. Het 34-jarige slachtoffer werd in zijn arm gestoken. Op een scootertje is hij met een metgezel naar het ziekenhuis gereden, op de ambulance wachten zou te lang duren, stelt hij in een slachtofferverklaring. Het letsel is vanwege zenuwbeschadigingen mogelijk blijvend: hij kan een aantal vingers niet meer bewegen. Lastig met veters strikken en met een sigaretje roken, laat hij in een slachtofferverklaring verklaring weten, en ook lastig voor het vinden van een baan in de bouw. Hij eist 50.000 euro smartengeld.

Vechtsportlessen

Het verhaal van verdachte M. is dat hij naar buiten is gelokt, en dat zijn rivaal een mes uit zijn broeksband opdiepte en vooruit stak. Met een greep - geleerd in vechtsportlessen in de tbs-kliniek - probeerde M. het mes los te krijgen, daarbij zou het per ongeluk zijn beland in de arm van het slachtoffer. Het slachtoffer en twee getuigen zeggen dat M. de trap af kwam, langs de drugsverkoper rende en uit het niets toestak met zijn eigen mes. Het wapen is niet gevonden.

Omgekeerde wereld

De aanklager stelt dat het niet ging om een poging doodslag, omdat er maar één keer is gestoken, in een lichaamsdeel waar dat niet levensbedreigend was. ,,Maar anders had hij mij in buik gestoken’’, zegt M. ,,en dan had ik dood kunnen gaan.’’ Hij vindt het ‘de omgekeerde wereld’ dat hij terecht staat.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.