Volledig scherm
PREMIUM
Marius Woldberg in het in aanbouw zijnde Perron038. © Frans Paalman

Vergeet China. De slimste machines komen straks uit dit hightech-hart in Zwolle

Marius Woldberg staat voor Perron038 bij het station in Zwolle, heet de verslaggever welkom in de oude NS-werkplaats en bekijkt hoe het technologiecentrum voor machinebouw in Oost-Nederland vorm krijgt. ,,Misschien word je hier volgend jaar wel ontvangen door een robot die je op basis van gps naar mij brengt.’’ Dit moet het regionale hightech-hart van de toekomst worden. 

De RDM-werf in Rotterdam, de oude Philipsgebouwen in Eindhoven en het stationsgebied in Tilburg. Plekken die, nadat in onbruik geraakt vastgoed opgepoetst is, verworden zijn tot de place to be voor hippe uitvinders. Alles draait om de drie i’s: innovatie, intelligentie en investeren. Perron038 moet een eerste doorkijkje geven naar de toekomst, waarin Zwolle zich met haar zuidelijke stationsgebied van 25 hectare groot het innovatiehart van Oost-Nederland mag noemen en kan aansluiten bij Rotterdam, Eindhoven en Tilburg.

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.