De verbouwing van het stationsplein in Zwolle zit er op, dit weekeinde kunnen belangstellenden een kijkje nemen. Voor de festiviteiten is er speciaal een reuzenrad neergezet.
Volledig scherm
PREMIUM
De verbouwing van het stationsplein in Zwolle zit er op, dit weekeinde kunnen belangstellenden een kijkje nemen. Voor de festiviteiten is er speciaal een reuzenrad neergezet. © Frans Paalman

Vernieuwd stationsplein in Zwolle oogst waardering: ‘veel publieksvriendelijker zonder die ronkende bussen’

De grote opknapbeurt van het stationsplein in Zwolle zit erop, vrijdag werd het plein met ondergrondse fietsenstalling officieel geopend. Gisteren en vandaag wordt dat gevierd met belangstellenden, die gratis een rondje in het tijdelijke reuzenrad mogen maken. Het echtpaar Cor (80) en Greet (75) Houtman is speciaal naar het station gekomen om te zien hoe het geworden is. ,,Buitengewoon mooi, hier schrijf je geschiedenis mee’’, oordeelt Cor. 

 1. Zwolse Stationsweg is klaar, met wegverbreding, veel groen en zonder bussen: ‘Het is geen racebaan meer’
  Play
  PREMIUM
  Video

  Zwolse Stations­weg is klaar, met wegverbre­ding, veel groen en zonder bussen: ‘Het is geen racebaan meer’

  Het heeft even geduurd, maar de metamorfose van de Stationsweg in Zwolle is af. Eindelijk kunnen auto’s weer rijden over de vernieuwde verbindingsweg tussen de binnenstad en het station. De straat is vrijwel onherkenbaar, met een bredere rijbaan, veel groen en veel minder verkeer. Inwoners van de Stationsbuurt slaan de vernieuwing glunderend gade. ,,Het is zoveel mooier!”
 2. Thorbecke weer terug op vernieuwd stationsplein Zwolle: ‘Hij had iets met de grondwet toch?’
  Play
  PREMIUM
  Video

  Thorbecke weer terug op vernieuwd stations­plein Zwolle: ‘Hij had iets met de grondwet toch?’

  De bouwvakkers zijn weg, de meeste hekken verdwenen en een vijvertje en groene planten vervullen een prominente rol op het nieuwe stationsplein van Zwolle, in plaats van bussen en auto’s. Met - vandaag officieel onthuld - ook weer het beeld van staatsman Johan Rudolph Thorbecke, na een lange periode van discussie over de beste plek. ,,Ik doe gezellig vandaag, ben al lastig genoeg geweest, maar vanaf hier zie je ’m helemaal niet.’’