Volledig scherm
Gasinstallatie tussen Lutten en Ane in de gemeente Hardenberg. © Pedro Sluiter Foto

Versneld leegzuigen gasveldjes: boze reacties politiek Overijssel

Overijssel moet zich harder gaan opstellen tegenover minister Eric Wiebes (Economische Zaken) nu het rijk de afspraken die zijn gemaakt over gaswinning in deze provincie niet nakomt. 

Die oproep doen de fracties van CDA, PvdA en GroenLinks in de Provinciale Staten. In plaats van de gaswinning in de kleine velden af te bouwen worden die juist versneld leeggehaald, zo bleek vorige week uit een onderzoek door regionale omroepen.

Risico's

De fracties willen onder meer van Gedeputeerde Staten weten ‘of het bekend was dat er meer gas wordt gewonnen dan afgesproken en welke risico’s dat met zich meebrengt’. Ook willen ze van GS op korte termijn weten welke mogelijkheden het provinciebestuur ziet om het afbouwen van de gaswinning in Overijssel zo snel mogelijk in gang te zetten. 

Omwonenden van de gasvelden moeten volgens de drie partijen beter op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

Schadeprotocol

ChristenUnie-Statenlid Sybren Stelpstra dringt bij GS ook aan op actie, maar ziet weinig in een poging het versneld leegzuigen van de gasvelden tegen te gaan. De vergunningen maken dit volgens hem mogelijk en procedures komen altijd te laat. In plaats daarvan pleit de CU voor het versneld afronden van het schadeprotocol voor kleine gasvelden en een goed systeem om bodembeweging en –daling in de gaten te houden. De vier noordelijke provincies zouden dat gezamenlijk moeten gaan afdwingen in Den Haag, meent Stelpstra.

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.