Vrees komt uit: toch veel dode vissen door rioolwater in Wavin-vijver Zwolle

VideoDe vrees van de Zwolse hengelsportvereniging wordt bewaarheid. Twee dagen nadat de Wavin-vijver in de wijk Holtenbroek vol rioolwater liep, blijkt dat veel meer vissen dan aanvankelijk gedacht het toch niet overleefd hebben.

De Hengelsport Zwolle riep mensen op om zondagmiddag naar de Wavin-vijver te komen om te helpen met het ruimen. 

Vluchten

Door een storing liep vrijdag rioolwater via een overstort de vijver in. Dat zorgde voor zuurstofproblemen bij vissen. In eerste instantie dacht de hengelsportclub dat het door de vele regenbuien kwam, die vrijdag over het land trokken. 

Aanvankelijk leken slechts een handvol grote vissen het niet te hebben overleefd. Voorzitter Klaas Keen van De Hengelsport Zwolle hoopte dat veel vissen via de duikers naar andere vijvers gevlucht waren. Nu blijkt dat er toch veel vissen al dood op de bodem hebben gelegen. Ze zijn zondag boven komen drijven. 

De lokale hengelsportvereniging is in de nacht van vrijdag op zaterdag met Sportvisserij Oost Nederland, het waterschap en de gemeente tot twee uur ‘s nachts bezig geweest met het overzetten van vissen naar De Dobbe en de Wijde Aa.

Het waterschap pompt vanuit de Westerveldse Aa vers water de Wavin-vijver in, terwijl het vervuilde water terug naar het riool gaat.

Volledig scherm
Het opruimen van de dode vissen. © Frans Paalman
Volledig scherm
De dode vissen worden uit het water gehaald. © Frans Paalman
Volledig scherm
Dode vissen in de Wavin-vijver in Zwolle. © Frans Paalman