Volledig scherm
Kingdance in Zwolle. Foto ter illustratie. © Frans Paalman

Vrijspraak en werkstraf voor broers na vechtpartij op festival Kingdance in Zwolle

Van twee broers uit Steenwijk die verdacht werden van openlijke geweldpleging is er een vrijgesproken en kreeg de ander een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur. Deze straf werd opgelegd voor een mishandeling gepleegd tijdens festival Kingdance in 2017 in Zwolle.

Michel K. (23) kwam op 27 april 2017 op het festival in een ruzie terecht. Hij verdedigde zich door een vuistslag uit te delen, zei hij twee weken terug op de zitting. Het slachtoffer liep een gebroken neus op maar onduidelijk is wie dat heeft veroorzaakt. Er was namelijk ook een derde verdachte bij betrokken maar die hoefde niet terecht te staan. 

Broer Robin (ook 23) kwam tussenbeide. Hij stond wel terecht maar de officier van justitie had tegen hem al vrijspraak gevraagd. De rechtbank was het met dat laatste eens. Robin kwam slechts tussenbeide en heeft mogelijk een duw uitgedeeld maar slechts met de intentie de vechtende partijen uit elkaar te halen.

Dat gold anders voor Michel K. De rechtbank verwierp zijn beroep op noodweer. De opgelegde straf is lager dan de eis van een taakstraf van 40 uur. Dat was vooral omdat de rechters het zwaardere feit, openlijke geweldpleging, niet bewezen achtte. De rechtbank kwam uit op de lichtere variant van een mishandeling.