Volledig scherm
Graffiti op een trein (foto ter illustratie) © ANP

Vrijspraak voor man die in Zwolle graffiti-artiest fotografeerde

Hij heeft als hobby ‘Urban fotography’, dus het maken van stadse beelden. Bijna kwam het hem te staan op een veroordeling, omdat hij foto’s schoot van een graffiti-artiest, die een treinstel op het rangeerterrein van NS in Zwolle voorzag van zijn ‘tag’. Roald de J. uit Leeuwarden werd door de politierechter in Zwolle vrijgesproken.

De 32-jarige Leeuwardenaar verbleef in juni vorig jaar toevallig in Zwolle, toen hij de kans kreeg met een graffiti-spuiter mee te gaan en er foto’s van te schieten. Een vroege NS-medewerker betrapte het drietal dat er in de ochtend zo tegen vijf uur was: één op de uitkijk, één aan het foto’s maken en de ‘tagger’ himself. De hobbyfotograaf zei niet de bedoeling te hebben gehad de foto’s ergens te publiceren.

Mishandeling

De fotograaf werd gesnapt, de andere twee ontkwamen. De fotograaf werd beschuldigd van openlijk geweld tegen ‘een goed’. De officier van justitie vond dat het vergeleken kon worden met iemand die een mishandeling filmt, om die filmpjes online te zetten en zo een wezenlijke bijdrage levert aan het geweld. Ze eiste zestig uur werkstraf. De advocaat van De J.: ‘Als je een in een kraakpand foto’s maakt, ben je dan zelf kraker? Als dat zo zou zijn komen professionele fotojournalisten ook in gevaar.’

De rechter zag het niet als een ‘wezenlijke bijdrage’ aan de vernieling en sprak de man vrij. Hoeveel schade NS heeft geleden door het spuitwerk is niet bekend: het bedrijf heeft in het strafrechtproces geen schadeclaim ingediend.

  1. Kunst als middel op weg naar herstel bij Tactus Zwolle: ‘Ze zien dat het zin heeft wat ze doen’
    PREMIUM

    Kunst als middel op weg naar herstel bij Tactus Zwolle: ‘Ze zien dat het zin heeft wat ze doen’

    ,,Je ziet hun levenslust weer groeien, het vlammetje wordt aangewakkerd. Dat is zo mooi om te zien”, vertelt Henk Kisjes. Hij is begeleider van de dagbesteding bij Tactus Verslavingszorg in Zwolle die zich richt op het maken van kunst. Sinds een paar weken is er in Huis Assendorp een expositie te zien die gemaakt is door de cliënten van Tactus. ,,Toen ik hier begon had ik nooit gedacht dat het niveau zo hoog zou worden.”