Volledig scherm
Verplicht vaccineren als kinderen naar de opvang gaan, dat wil VVD Zwolle. © Shutterstock

VVD Zwolle: stel vaccinatie verplicht bij kinderopvang

Ouders die gebruik willen maken van de Zwolse kinderopvang moeten hun zoon of dochter voortaan eerst laten vaccineren. Dat vindt de VVD Zwolle. In schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders dringt de VVD aan op een actieplan. Ook voor meer voorlichting.

Deze zomer is opnieuw sprake van een mazelenuitbraak in Nederland. VVD-raadslid Johran Willegers verbaast zich erover dat Zwolle niet thuis geeft op dit onderwerp. Landelijk wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om vaccinatie verplicht te stellen bij de kinderopvang. Willegers wil dat Zwolle zich daarbij aansluit en onderzoekt wat er mogelijk is. Meerdere gemeenten - waaronder Veenendaal en Barneveld - werken aan een actieplan om de vaccinatiegraad op peil te krijgen. Ook Zwolle moet in de benen komen, vindt de VVD’er. ,,Het is erg genoeg dat je je eigen kinderen in gevaar brengt, maar het kan ook grote schade aan anderen berokkenen.’’ 

Gevarenzone

Zwolle zit in de gevarenzone, stelt Willigers. De vaccinatiegraad ligt net onder de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daardoor is er geen garantie voor groepsimmuniteit bij onder meer mazelen. ,,En in enkele omliggende gemeenten zijn de percentages helaas nog lager,’’ aldus Willigers.  Hij doelt daarmee op de gemeenten Zwartewaterland en Staphorst. ,,Ook ouders uit die plaatsen maken gebruik van de opvang in Zwolle. Daar moeten we rekening mee houden.’’

‘Te gek voor woorden’

Willigers volgt de discussie in de landelijke politiek, maar krijgt ook signalen uit zijn eigen omgeving. Vrienden met jonge kinderen die zich zorgen maken over de veiligheid van hun baby of peuter. Hij vindt dat ‘te gek voor woorden’. Betere voorlichting kan volgens de VVD meewerken om ‘spookverhalen’ over vaccinaties te voorkomen. Hij vindt dat Zwolle en de GGD daarin samen moeten optrekken. Ook om gemeenten in de regio mee te krijgen. Zodat de vaccinatiegraad in alle gemeenten op orde is. Dus: boven de 95 procent, zoals de WHO-norm voorschrijft.

Gemeenten hebben maar beperkt invloed, realiseert Willigers zich. De kinderopvang staat echter onder toezicht van de lokale overheid. Daar ligt wat de VVD betreft een kans om een verandering tot stand te brengen. Willigers vraagt of het college hierover in gesprek wil met kinderopvangorganisaties.

Zo'n gesprek is ook nodig met andere betrokkenen in Zwolle en omgeving, stelt de VVD’er. Hij denkt niet alleen aan medische professionals maar ook aan vertegenwoordigers van kerken. Het maatschappelijk debat is hier - ten onrechte - nog niet of nauwelijks gevoerd, constateert Willigers. 

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”