Weekendtips: Flevozwammen in Kraggenburg, Snollebollekes in Zwolle en kaarten in Dalfsen met mes én vork op tafel

Naast de vele Valentijnsacties, is er dit weekend nog genoeg te beleven in deze regio. Zo treden de immens populaire Snollebollekes op in Zwolle, wordt in Kraggenburg gestreden om de felbegeerde titel Flevozwammer 2020 en wordt in Dalfsen gekaart met mes én vork op tafel.

Zwolle gaat van links naar rechts - Vrijdag 14 en zaterdag 15 februari vindt in de Zwolse IJsselhallen de eerste editie plaats van ‘Groots Zwolle’ een muziekspektakel met een keur aan artiesten, waaronder  Freddy Moreira, Jannes, Mental Theo, Snelle, The Party Squad en Tony Junior. Hoe groot de artiesten zijn, ze zullen hoogstwaarschijnlijk echter in de schaduw moeten staan van de grootste cultsensatie van Nederland op dit moment: De Snollebollekes. Zaterdagavond, ergens tussen 23.15 uur en 23.45 uur, zal de feestact uit Best met de klassieker Links Rechts de IJsselhallen laten beven.

Deventer werpt blik op kunst - Onder de noemer ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ wordt in Museum De Waag aandacht besteed aan blik, ‘ter ere van het honderdjarig jubileum van Deventer als Blikstad’. Tot en met 22 maart vinden op zondag speciale blikproeverijen en exposities plaats rond het thema ‘culinair en circulair’. Een ervaren gids vertelt dan over Deventer als blikstad, design, duurzaamheid en culinaire mogelijkheden. Negen toonaangevende restaurants uit Deventer werkten mee met recepten uit blik.

Gezwam rond de dam - Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes uit Kraggenburg neemt zaterdagavond een stevig voorschot op de week erop als het feest echt losbarst. In HCR van Saaze vindt de 28ste editie plaats van ‘Gezwam rond de dam’, inmiddels het grootste carnavalsevenement in de Noordoostpolder. Tijdens dit evenement mogen ‘zwammers’ uit de hele regio, staande in een ton, elf minuten lang het publiek vermaken met grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De winnaar mag zich Flevozwammer 2020 noemen. Vorig jaar zagen zevenhonderd bezoekers Nick Schuttenbeld uit Rutten winnen. Het evenement wordt live gestreamd op de site van de Zotte Leeuwkes.

Volledig scherm
Flevozwammer 2019 Nick Schuttenbeld uit Rutten. © CV De Zotte Leeuwkes

Serenade winnen van dweilorkest - Een verlate Valentijnsactie in Kampen op zaterdag, waar Dweilorkest KEK optreedt van 14.00 tot 15.00 uur, aan de Oudestraat tussen de Plantage en de Bovenkerk. Tijdens het Valentijn-optreden worden stickers uitgedeeld waarmee mensen een serenade kunnen winnen voor hun (geheime) liefde. Aan het einde van hun optreden maakt KEK bekend bij wie de serenades zullen worden gebracht. 

Jazz in Zael Meppel - Zael Meppel brengt zaterdag naar eigen zeggen ‘een spetterend jazz- & bluesconcert’ van Westend Jazz Combo. Deze zeskoppige band brengt naast eigen composities ook arrangementen van onder anderen Miles Davis,  Herbie Hancock, Sonny Rollins. en Wayne Shorter. Zael opent om 19:30 uur, de band begint rond 20.00 uur.

Leonardo scherp in beeld - Vrijdag, zaterdag en zondag is in het Zutphense Cinemajestic ‘Leonardo - The Works’ te zien. Dat is een spraakmakende documentaire in de serie Arts in Cinema. Hierin wordt vooral de kunstenaar in Leonardo da Vinci gevierd. In deze ‘Exhibition On Screen’ worden schilderijen van zijn hand in Ultra HD-kwaliteit getoond op een bioscoopscherm. De documentaires bevatten biografieën en exclusieve beelden achter de schermen van musea.

Open Dalfser Stamppottendrive - Bridgesociëteit Dalfsen organiseert zaterdag in Het Roode Hert in Dalfsen de Open Dalfser Stamppottendrive waaraan ook niet-leden mogen deelnemen. Er zal tijdens dit evenement niet alleen worden gekaart, maar ook stamppot worden gegeten. Één van de weinige evenementen derhalve, waarop met het mes én een vork op tafel wordt gekaart.

Snertrit Apeldoorn - Hoewel de naam anders doet vermoeden, betreft ook dit een evenement waarbij stamppot de hoofdmoot vormt. Zondag 16 februari wordt bij ‘Het Nieuws Van Apeldoorn’ om 11.00 uur gestart met de tiende editie van deze rally. De organisatie meldt dat ze weer hun best hebben gedaan om een verrassend parcours uit te zetten. Na afloop is er een stamppotbuffet en (feest)muziek.

  1. Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavirus met één leerling minder af naar Griekenland en Rome
    PREMIUM

    Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavi­rus met één leerling minder af naar Grieken­land en Rome

    Ongeveer tachtig leerlingen van het gymnasium Celeanum in Zwolle gaan morgen op studiereis naar Griekenland en Rome. Waar tal van andere middelbare scholen in Nederland vanwege het coronavirus de stekker uit de studiereis trokken, acht rector Frank Dost het verantwoord om de twee studiereizen door te laten gaan. De school liet aan ouders weten de reis pas af te blazen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies zou afgeven voor Rome en Griekenland, maar dat reisadvies is momenteel nog niet aan de orde en dus gaat de reis door.