Volledig scherm
De jaarlijkse Schaatsnacht in Deventer vindt zaterdag plaats. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen zich inschrijven voor een tocht van 25 kilometer, volwassenen kunnen kiezen tussen 50, 100 en 150 kilometer. © RONALD HISSINK

Weekendtips: van rondjes draaien op het ijs tot luisteren naar Vuur en Verzet

Geen idee wat je het weekend gaat ondernemen? We hebben een overzicht gemaakt van de leukste evenementen in de regio. Er is keus uit onder andere een schaatsnacht tot een nieuwjaarsconcert.

Schaatsnacht

De zestiende editie van de Schaatsnacht wordt op zaterdagavond 12 januari verreden op IJsbaan de Scheg in Deventer. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen een tocht van 25 kilometer schaatsen. Volwassen hebben de keuze tussen 50, 100 of 150 kilometer. Het ijs zal ieder uur worden gedweild, meldt de organisatie, en voor de rijders is er wat lekkers. De avond vindt plaats in het laatste weekeinde van de zogenaamde MidWinterWeken. Belangstellenden kunnen zich hier inschrijven.

Bijzondere lading

Trailerfabrikant Broshuis uit Kampen organiseert zaterdag voor de vijfde keer het zogenaamde Broshuis Event, een uit de kluiten gewassen familiedag waar vorig jaar tienduizend bezoekers op af kwamen. Van 10.00 uur tot 17.00 uur pakt het familiebedrijf uit met allerlei activiteiten en demonstraties. Daarvoor komen zo’n honderd vrachtwagens met speciale opleggers voor zwaar transport vrijdagavond al naar Kampen. Met daarop de bijzondere lading waarvoor ze zijn ontworpen; van een 150 ton zware heimachine tot een compleet chalet. “Als je wilt zien wat er ‘s nachts allemaal over de weg wordt gesleept, moet je hier komen kijken”, aldus marketingmanager Jelke de Jong namens het bedrijf dat inmiddels een omzet heeft van 65 miljoen euro en 360 werknemers telt.

Exotische duifjes

‘Het belangrijkste vogelfestijn ter wereld’, noemt de organisatie van siervogeltentoonstelling Mondial hun vogeltentoonstelling die vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvindt in de Zwolse IJsselhallen. Drie dagen lang kunnen vogelliefhebbers zich van 09.00 uut tot 17.00 uur vergapen aan ongeveer 25.000 vogels uit meer dan 25 landen. ‘De tentoonstelling is de place to be voor iedere vogelliefhebber in Nederland, maar ook voor bezoekers vanuit de hele wereld', stelt de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Er zullen onder anderen kanaries, parkieten, papegaaien, kleinere tropische vogels, exotische duifjes en Europese vogels te bewonderen zijn.

Nieuwjaarsconcert

Dronten is nog geen Wenen, maar ook in de lager gelegen polder wordt al tien jaar een traditioneel nieuwjaarsconcert verzorgd. Zaterdag vindt dat plaats, in de Meerpaal. Amor Musae uit Swifterbant, Harmonie Eendracht uit Dronten en Maris Sonores uit Biddinghuizen verzorgen dat gezamenlijke nieuwjaarsconcert met uiteenlopende muziek. Van marsen en walsen tot pop en klassiek. Klapstuk van de avond: een groot orkest, samengesteld uit de drie verenigingen.

Sporen zoeken

Het hele weekeinde worden er natuurwandelingen gehouden, bijvoorbeeld zondag in het Reestdal. Landschap Overijssel verzorgt dan een interessante excursie waarbij een deskundige natuurgids al wandelend vertelt over de verschillende sporen die in dit natuurgebied te vinden zijn. De wandeling start om 13.30 uur vanaf Bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest (Balkbrug). Kosten voor deze excursie bedragen 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen. Donateurs van Landschap Overijssel en de andere Landschappen wandelen op vertoon van hun donateurspas gratis mee.

Tisvrijdag

De tweede vrijdag van de maand staat voor de deur. De vaste avond waarop in Apeldoorn Tisvrijdag plaatsvindt, een stapavond voor 25-plussers. Voor deze tweede editie wordt lunchroom annex wijnbar Rembrand omgetoverd tot een danscafé. Het feest, dat op social media bekend staat onder de hashtag #TIV, begint om 19.00 uur en kost vijf euro. Feestgangers dienen echter voor 21.00 uur binnen te zijn, want dan gaan de deuren dicht en begint de DJ te draaien.

Vuur en Verzet

De Arnhemse metalband Heidevolk is bezig met een tour door Nederland waarbij alle provincies worden aangedaan. Zaterdag is het de beurt aan Flevoland als de band om 21.00 uur aftrapt in Corneel, het poppodium van Lelystad. De band (in 2002 opgericht als Hymir), is gefascineerd door natuur, Germaanse mythologie en Gelderse geschiedenis. Na een wandeling over de Veluwe veranderden zij hun naam in Heidevolk. Afgelopen jaar kwam hun nieuwste album uit (Vuur en Verzet), waarvan een aantal nummers zal worden gespeeld. Bezoekers wordt opgeroepen om hun drinkhoorns tevoorschijn te halen en de berenvellen uit de mottenballen te trekken. 

  1. Isala-verpleegkundige Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Isa­la-verpleeg­kun­di­ge Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Ook Rebecca Hoekstra Andringa is wel eens boos op de politie. ‘Agenten, laten we eerlijk zijn, ik ben er niet altijd dikke maten mee’, postte de verpleegkundige van Isala vanavond op haar Facebook-pagina. Maar ze heeft tegelijk mateloos respect voor het werk dat de mannen en vrouwen in het blauw uitvoeren. Haar lofzang kreeg dankzij de politie in Zwolle razendsnel een breed podium op social media.