Burgers helpen de Amerikaanse boordschutter Harlan Mann in veiligheid na de crash van zijn bommenwerper op 11 januari 1944 in de omgeving van Berkum bij Zwolle.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgers helpen de Amerikaanse boordschutter Harlan Mann in veiligheid na de crash van zijn bommenwerper op 11 januari 1944 in de omgeving van Berkum bij Zwolle. © Collectie Historisch Centrum Overijssel

WO2 in foto’s: ‘Maken van oorlogskiekjes was typisch Nederlands fenomeen’

fotoserieNergens in Europa hebben burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel foto’s gemaakt als in Nederland. Hoewel veel is gearchiveerd, ligt er in schoenendozen en familiealbums nog van alles te verstoffen. Het NIOD gaat in Overijssel, Gelderland en Flevoland samen met het publiek op zoek naar die foto’s.

  1. Sobere Indië-herdenking in Zwolle dit jaar: toch leeft het onderwerp onder jongeren meer dan ooit
    PREMIUM

    Sobere In­dië-herdenking in Zwolle dit jaar: toch leeft het onderwerp onder jongeren meer dan ooit

    Jaarlijks wordt op 15 augustus de Japanse bezetting en bevrijding van Nederlands-Indië herdacht. Zwolle is echter de enige plek in Nederland waar tevens aandacht is voor de Bersiap-periode en de kwestie Nieuw-Guinea. Twee jaar geleden leek de Zwolse herdenking nog op de tocht te staan en door corona vindt het programma dit jaar ook nog eens vereenvoudigd plaats. Is er nog toekomst voor de herdenking? ,,Vooral derde generatie jongeren met een Indische achtergrond zijn bovenmatig geïnteresseerd in de verhalen.” Drie generaties aan het woord.