Volledig scherm
Door de storing bleef de verlichting op de ene plek uit, terwijl deze iets verder gewoon brandde. © Frans Paalman

Zwitserse monteur maakt kapotte straatverlichting in Overijssel

De storing in de straatverlichting in een deel van Overijssel en Drenthe is volgens netbeheerder Enexis voorbij. Sinds zaterdagavond gingen op verschillende plekken de lantaarnpalen niet aan.

Een oplossing was niet snel voorhanden. Een centrale zender in een transformatorstation in Zwolle die ervoor zorgt dat lantaarnpalen op tijd aan en weer uit gaan had het begeven. Daardoor brandden duizenden lantaarnpalen in onder meer Kampen, Zwolle, Meppel en Deventer ’s avonds niet, of stonden ze juist de hele dag aan. 

,,We zijn hier met onze monteurs de afgelopen dagen fulltime mee aan het werk geweest’’, zegt woordvoerder Bob Winckels van Enexis. ,,Het was technisch best complex.’’ Er kwam speciaal een deskundige uit Zwitserland over. ,,Hij heeft ons met zijn expertise en met onderdelen kunnen helpen.’’

Uiteindelijk bleek dat er in de centrale zender kortsluiting op de printplaat en de zekeringen was ontstaan. ,,Het punt is eigenlijk  dat het systeem zo betrouwbaar is’’, zegt Winckels, ,,dat we de laatste jaren te weinig vlieguren hebben gemaakt om lastige problemen op te lossen. Een gevolg is dat kennis verschraalt.’’

Het herstel kwam nog net voor het moment dat om 17.45 uur de openbare verlichting weer in werking gesteld werd.

  1. Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavirus met één leerling minder af naar Griekenland en Rome
    PREMIUM

    Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavi­rus met één leerling minder af naar Grieken­land en Rome

    Ongeveer tachtig leerlingen van het gymnasium Celeanum in Zwolle gaan morgen op studiereis naar Griekenland en Rome. Waar tal van andere middelbare scholen in Nederland vanwege het coronavirus de stekker uit de studiereis trokken, acht rector Frank Dost het verantwoord om de twee studiereizen door te laten gaan. De school liet aan ouders weten de reis pas af te blazen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies zou afgeven voor Rome en Griekenland, maar dat reisadvies is momenteel nog niet aan de orde en dus gaat de reis door.