Volledig scherm
Gina Maria is trots op haar ambassadeursfunctie. © Joeri Kamphuis

Zwolle krijgt als eerste stad een burgaymeester tijdens pridedagen

Als eerste stad in Nederland krijgt Zwolle tijdens de gay pride een zogenoemde burgaymeester. Gina Maria wordt vier dagen lang ambassadeur van Zwolle Pride 2019.

Cultureel ondernemer Gina Maria (49) is vier dagen lang het boegbeeld van het zomerevenement dat aandacht vraagt voor de LHBTI-gemeenschap.

‘Wat een eer dat ik de eerste burgaymeester van het land mag zijn! Zelf ben ik opgevoed dat iedereen gelijk is en je open moet staan voor ieder zijn gevoel en mening. Mijn hart ligt in Zwolle, ik ben hier geboren en getogen en hou van de stad en al haar inwoners’, laat Maria weten in een persbericht.

Feest voor iedereen

Volgens organisator Niek lá Mon is emancipatie en acceptatie zeker in het oosten van het land nog lang geen gemeengoed. Het evenement dat op vrijdag 30 augustus begint, wil bezoekers vanuit heel Nederland naar Overijssel halen. En niet alleen lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I), zei Lá Mon eerder tegen de Stentor: ,,Nee, het is juist de bedoeling dat we dit met iedereen kunnen vieren.’’

Zwolle Pride biedt naast lezingen, debatten, bingo en muziekoptredens ook een zogeheten City Parade. Dat is een grote bonte optocht van allerlei voertuigen door het centrum. De City Parade wordt op zaterdag 31 augustus gehouden.